Nagyon beindult a román fogyasztás

Az első fél évben 18 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom.
MTI-Eco, 2016. augusztus 3. szerda, 11:59
Fotó: Reuters

Az első fél évben 18 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet. A szezonális és naptári hatással kiigazított érték szerint a bővülés 16 százalékos volt.

A növekedés elsősorban az élelmiszer, az italok és a dohánytermékek eladásának köszönhető, amely 24,1 százalékkal bővült. A nem élelmiszerek értékesítése 16,4 százalékkal gyorsult, az üzemanyag eladása 11,4 százalékkal nőtt.

Júniusban éves összevetés szerint 2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi hatodik hónaphoz képest.

A román kiskereskedelmi forgalom jelentős növekedése azzal magyarázható, hogy tavaly júniusban a román kormány valamennyi élelmiszerre, a nem szeszes italokra és a közétkeztetésre kiterjesztette a kedvezményes 9 százalékos áfát, az általános áfakulcsot pedig négy százalékponttal, 20 százalékra csökkentették januártól, s azt 19 százalékra mérséklik jövőre.

Elemzők szerint tavaly és az idén a belföldi fogyasztás lett a román gazdasági növekedés fő hajtóereje. A román kormány az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számít, a tavalyi 3,8 százalék után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.08.03 12:40

kutyafüle a magyar adatokhoz képest.

kutyafüle
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html