Nagyon beindult India

Két és fél éve nem bővült India GDP-je ilyen ütemben, mint az idei második negyedben; mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatói szektor lendületesen növekszik, elemzők szerint azonban félő, hogy árak is elszabadulnak.
Kasnyik Márton, 2010. augusztus 31. kedd, 09:55
Fotó:

Az indiai bruttó hazai termék 8,8 százalékkal gyarapodott éves összehasonlításban, a Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagos várakozásának megfelelően. Ez gyorsulást jelent az idei első negyedévbe 8,6 százalékos éves növekedéséhez képest.

Dipankar Mitra, a Motilal Oswal Securities elemzője szerint az indiai gazdaságpolitika fő kihívása immár az infláció elszabadulása, ami valószínűvé teszi a jegybanki kamatemelést.

A globális gazdaság hűlése azonban elemzők szerint csupán korlátozottan hat majd a kontinensnyi országra, mivel a növekedését főleg a belső keresletére alapozza, a GDP csupán ötödéért felel az export.

Rahul Bajoria, a Barclays szingapúri elemzője szerint szerencsés India számára, hogy az ázsiai feltörekvő országok közül a legkevésbé kapcsolódik a világgazdasághoz.

Az indiai átlagbérek akár 10,6 százalékkal is növekedhetnek idén, miután tavaly 6,6 százalékkal emelkedtek; a belső kereslet olyan mértékben emelkedik, hogy az autógyártók alkatrészhiánnyal küszködnek, a Volkswagen és a Hyundai - egy évtized óta először - várólistákat vezettek be.

HOZZÁSZÓLÁSOK