Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csütörtökön esedékes jeles évforduló alkalmából készült országos felmérés - amelyet a BMG Research közvélemény-kutató cég készített London esti lapja, az Evening Standard megbízásából - 74,1-es bizalmi indexet mutatott ki II. Erzsébet királynőnek. Az uralkodóba vetett közbizalom ráadásul egyre erősebb: a tavaly novemberben elvégzett hasonló vizsgálat 68,9-es bizalmi mutatót jelzett a cég által kidolgozott, zérótól 100-ig terjedő mérési skálán.

A BMG külön vizsgálta az uralkodócsalád egyes tagjainak közkedveltségét, és a királynő ezen a mércén is igen előkelő helyre került. A válaszadók 66 százaléka mondta azt, hogy nagyon kedvező vagy kedvező véleménnyel van uralkodójáról, és mindössze 10 százalék nem kedveli a nyugati világ legidősebb államfőjét.

A kutatás szerint igen népszerű a királyi ház fiatalabb nemzedéke is. Katalint, Cambridge hercegnőjét, Vilmos herceg hitvesét pontosan ugyanannyian, vagyis 66 százaléknyian kedvelik, mint a királynőt, Vilmosról pedig - aki édesapja, Károly trónörökös után a második a trónutódlási sorban - a megkérdezettek 68 százaléka fogalmazott meg kedvező véleményt. A legnépszerűbb azonban Vilmos öccse, Harry herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia -, akit a britek 70 százaléka kedvel.

Károly herceg, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fia, aki majdan édesanyját követi a trónon, ugyanakkor jóval szerényebb eredménnyel kénytelen beérni: róla csak 43 százaléknyian mondták, hogy kedvelik. A felmérés ennél is feltűnőbb eredménye azonban az, hogy mennyivel többen szeretnének generációs ugrást a trónutódlásban, vagyis azt, hogy II. Erzsébet királynőt ne legidősebb fia, hanem unokája kövesse a brit trónon. A válaszadók 25 százaléka mondta azt, hogy ha majd eljön a trónutódlás ideje, akkor Károly fején szeretné látni a koronát, ugyanakkor az alattvalók 49 százaléka annak örülne inkább, ha Vilmos lenne az Egyesült Királyság következő uralkodója.

Károly herceg trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Diana hercegnő, Károly 1997-ben elhunyt első felesége már 1995-ben - egy évvel válásuk előtt -, egy világszerte megdöbbenést keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte férje uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást brit alkotmánytudorok és történészek azonban nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak. Kifejezett törvényi ok vagy precedens ugyanis nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó, és nem hivatalos értesülések szerint Vilmos herceg is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.