Nagyon csúfosan alakulnak Putyin dolgai

Vlagyimir Putyin arra számított, hogy 2017 az ő éve lesz, a populizmus tovább folytatja 2016-ban megkezdett menetelését a világon, ami erősíteni fogja személyes befolyását a nemzetközi kapcsolatokban. Ehelyett katasztrofálisan alakulnak a dolgai.
Komócsin Sándor, 2017. május 11. csütörtök, 15:08
Fotó: AFP

Jelképes volt az idei május 9-ei moszkvai katonai díszszemle: a rossz időn még a felhőoszlató vegyi anyagokkal sem tudtak javítani, ezért le kellett mondani a légi bemutatót - kezdi elemzését Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája. Vlagyimir Putyin orosz államfő bizakodva nézhetett 2017 elé, miután az elmúlt év kedvezően alakult a számára, ám májusra felhőbe borult az elé táruló kép.

Tavaly még Szíriában az orosz haderő beavatkozása szabott új irányt a polgárháborúnak, Ukrajnában elsüllyedt a korrupció mocsarában az oroszellenes kormány, az USA-ban elvesztette az elnökválasztást az "oroszfaló" Hillary Clinton, az európai populista pártok magasan álltak a népszerűségi listákon.

Fordulat jött

Az év úgy indult, hogy a Putyinról kedvezően nyilatkozó Donald Trump amerikai elnök azzal szembesült, hogy környezetének gyanús orosz kapcsolatai folyamatosan rontják amúgy sem felhőtlen viszonyát a kongresszus republikánus tagjaival, ezért demonstrálnia kell legalábbis gyanakvását Moszkvával szemben.

Az első európai választáson, Hollandiában vesztett a bevándorlóellenes Geert Wilders, a győztes Mark Rutte ugyanolyan kemény a Kremllel szemben, mint Angela Merkel német kancellár. Ráadásul az utóbbi meglehetősen magabiztosan menetel szeptemberi újraválasztása felé.

Ukrajna megkapta IMF-programja újabb egymilliárd dolláros hitelrészletét és az EU vízummentességek adott az ukránoknak, amit irigyelhetnek az oroszok. Szíriában a határozottabb amerikai beavatkozás tesz keresztbe Putyin terveinek - el is akadtak az orosz-török-iráni támogatást élvező béketárgyalások.

És folytatódott

Putyin most befagyott konfliktust akar létrehozni a térségben azzal, hogy biztonsági zónákat kíván kialakítani a szövetségese, Bassár el-Aszad elnök ellen lázadó csoportoknak. Trump mintha támogatná ezt a tervet, ám az USA és az Aszad-ellenes politikai csoportok nem szeretnék, ha Irán is részt venne a biztonsági zónák működésének garantálásának. Putyin és Aszad sok segítséget kapott tavaly Teherántól, így nehezen fordulhatnak szembe vele.

Rövid életű sikert hozott Oroszország és az OPEC próbálkozása az olajárak feltornászására. Bár hónapokig hordónként 50-60 dollár között tanyázott az ár, az utóbbi hetekben visszaesett az ötvenes szint alá, mert az amerikai olajpala-termelők jóval olcsóbban tudják felszínre hozni a fekete aranyat, mint korábban. Így a Kreml továbbra is küszködhet a viszonylag alacsony olajbevételek okozta költségvetési gondokkal.

Végül két nappal a győzelem napi parádé előtt Emmanuel Macron, az oroszokkal szemben legbarátságtalanabb jelölt nyerte meg a franciaországi elnökválasztást. Macron azzal vádolta Moszkvát, hogy meg akarta hekkelni a politikai versenyt az ő elbuktatása érdekében.

Ellentámadás szóban

Putyin szeretne abban bízni, hogy a populisták európai vereségei csupán átmenetiek. Ezt tükrözi a Kremlhez közeli Oroszországi Stratégiai Tanulmányok Intézetének elemzése, amely szerin Hollandiában egy populista győzött le egy másik populistát, más európai országokban, köztük Franciaországban pedig leolvadóban vannak a politikai rendszerek és a hagyományos pártoknak annyi.

A politikai szezonnak nincs vége Franciaországban - véli Mihail Fradkov, az előbbi intézmény vezetője, a külföldi hírszerzés korábbi első embere. Az ország megszokott politikai térképe átalakul, a populizmus dominánssá válik. Putyin környezetében bizonyára sokan vannak, akik meg akarják győzni az elnököt arról, hogy a Nyugat hanyatlik.

Nem a barátai

Ezzel csak egy probléma van. Ha így is lenne, és előretörnének a populista erők, az sem jelentené azt, hogy a nyugati országok barátságosabbak lennének Oroszországgal. Az USA-ban, Nagy-Britanniában vagy Lengyelországban győzedelmeskedő populisták messze nem Moszkva barátai. Akár befolyásolta az orosz titkosszolgálat Clinton és Macron kampányát, akár nem, már a gyanú is hozzájárul ahhoz, hogy Putyin most jóval elszigeteltebb, mint a múlt év végén.

Az orosz elnök a parádén elmondott beszédében együttműködést ajánlott a nemzetközi porondon tevékenykedő jelentős országok vezetőinek. Az olyan politikusok, mint Merkel vagy Macron azonban nem igazán tudnak mit kezdeni ezzel az ajánlattal, ugyanis Putyin nemrégen még háborúval fenyegette országaikat, ha keresztbe tesznek neki.

Az orosz elnök gondja, hogy szemben az elmúlt évvel az idei nem kedvez a geopolitikai játékoknak. Nincs olyan könnyű győzelmet ígérő konfliktus, amelyben belebonyolódhatna, hogy aztán a siker fényével elhomályosítsa az orosz gazdaság stagnálását és a társadalom vergődését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.12 15:07

@atombandi: Nem, nem szállt el az infláció, ellentétben pl. Venezuelával, néhány más olajországgal, és persze a csődbement Ukrajnával (csak erről persze szinte semmit nem olvashatunk a liberálmédiában, ahol az oroszok viszont szinte naponta "csődbemennek", ha ha ha). Természetesen az oroszok is megérzik az olajárak esését, de mivel importjuk minimális - energiahordozókat ugye nem kell külföldről venniük, a brüsszeli bohócok szankciósdijának hála élelmiszert is egyre kevésbé -, ez a hatás igen korlátozott. Tehát a magadfajta ostoba bérliberáltak is jobban tennék ha pl. Ukrajnán keseregnének folyamatosan, ott valóban borzalmas a helyzet.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.12 13:11

@laatoo:
miert, szerinted nem szallt el az inflacio?
kovetkezo kerdes, nem karos a gazdasagra a tulzott inflacio?
utana jovo kerdes, jobban, vagy rosszabbul elnek az emberek a magas inflaciot elszenvedo orszagokban?
ezekutan megeri par homokos tengerpart, meg a kozember szamara semmilyen erteket nem kepviselo kikoto ezt az aldozatot?

en ha orosz lennek, egyaltalan nem orulnek az esemenyek ilyen alakulasanak. marmint a fenti krimi konfliktus gazdasagi kihatasainak. es pont ugy varnam putyin bukasat, mint orbanet a magyarok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2017.05.12 08:10

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto: Troll nem érti a helyzetet. Itt minden a külső pozícióról szól (külső adósság-külső követelés (az össze szektorok) nettó pozíciója). Európa a deflációs politikában látta ennek a pozíciónak a javítását. Azt gondolta a defláció majd kiváltja az árcsökkenést és az alsó társadalmi rétegek majd elfogadják az alacsonyabb munkabért és így Európa visszanyeri a versenyképességét és stabilizálja a külső pozícióját. Ennek a deflációs politikának az a következménye h. az alsó társadalmi rétegek mindig fellázadnak (lásd:Le-Pen hol kampányolt). Ha Európa tovább folytatja ezt a politikát (Troll ezt nem érti) akkor csak idő kérdése h. mikor nyer teret az alsó társadalmak érdekérvényesítő képessége, akiket populistának, szélsőségesnek neveznek. Nem először volt már így a történelemben. Mindig külső nettó pozíciót kell nézni (+foly. fiz. mérleg) és a munkanélküliség (valós) alakulását. Az államadósságnak csak annyi szerepe van, hogy a deficit és a folyófizetési mérleg deficitje között szoros összefüggést vélnek felfedezni a gaz.politikusok. Amikor az olaj ára lement az oroszok addig mentek le a rubellal, hogy a külső pozíciójuk ne romolhasson. Ezt úgy tálalják h. elszállt az infláció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.05.11 22:03

@troll: az oroszok adóssága meg töredéke a hollandokénak, ostoba...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.05.11 21:54

putyin nagy ostobaságot követ el a nyugati választásokba való beavatkozással, mert a manipuláció nem hozza az eredményt, nem putyin barátai nyernek, ugyanis a nyugati lakosság pár fokkal értelmesebb az oroszoknál, őket sokkal kevésbé lehet megvezetni.
ugyanakkor emiatt ellenségeket szerez nyugaton, mind macron ,mind merkel kökeményen azon fognak dolgozni, hogy moszkvát megszorongassák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html