Nagyon elpáholták Trumpot - ez lett az észak-koreai valóságshow vége

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor leiskolázta alkudozásban Donald Trumpot, az USA elnökét kettejük csúcsértekezletén annak ellenére, hogy a volt ingatlanmágnás írt könyvet Az üzletkötés művészete címmel – véli a Financial Times szakírója. A június 12-ei zűrzavaros médiahacken besöpört győzelmét már nem vehetik el tőle.
Komócsin Sándor, 2018. június 13. szerda, 11:57
Fotó: AFP

Szürreálisnak minősíti Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor június 12-ei csúcstalálkozóját Jamil Anderlini, a Financial Times (FT) Ázsia-specialista szakírója. Szerinte Dennis Rodman korábbi kosárlabdasztár szereplése jellemzi legjobban az eseményt. Rodman Make America Great Again sapkában, fekete napszemüvegben és marihuána-kriptodevizát kibocsátó szponzorát reklámozó pólójában sírva méltatta az eseményt.

Trump kótyagos sajtókonferenciája a találkozó végén csak megerősítette az egész esemény valóságshow jellegét. Az újságírókkal tömött helyiségben több mint egy órán át sorolta azokat az engedményeket, amelyeket az USA tett, és amelyek messze meghaladhatták mindazt, amit Kim a csúcstól remélhetett.

Bang, bang, bang

A felsorolás kezdődött azzal, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatokat. Folytatódott azzal, hogy Trump azt reméli, hamarosan formális békemegállapodást írhat alá a két ország, majd azzal, hogy nagyon szeretné, ha kivonnának 30 ezer amerikai katonát Dél-Koreából. Erről láthatóan senkivel sem konzultált - véli az FT szakírója.

Ennek tükrében a rövid nyilatkozat, amit aláírtak Kimmel, nem értelmezhető másként mint a diktátor győzelmeként. Leszámítva a laza kötelezettségvállalást, hogy a felek új viszonyt építenek ki és elindulnak a megbékélés útján, Phenjan pusztán azt a homályos kötelezettséget vállalta, hogy dolgozik a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítésén.

Hahó, ezt tudta?

Úgy látszik, Trump közel áll ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyja: az észak-koreaiak úgy értelmezhetik ezt, hogy az USA vállalta nukleáris védőernyőjének visszavonását Dél-Korea fölül cserébe azért, hogy leszerelik a titokzatos rezsim atomfegyvereit.

Az ilyenfajta részletekkel kapcsolatos kérdésekre az amerikai elnöknek az volt a válasza, hogy nem volt elég ideje ezen a csúcson egy átfogóbb atomfegyver-mentesítési megállapodás tető alá hozására.

Sokat rugózott azon, hogy Phenjan elkötelezte magát a több mint 60 évvel ezelőtti koreai háborúban elesett, eltűnt, fogságba esett amerikai katonák maradványainak visszaadása mellett, illetve hogy Kim megígérte országa rakétahajtóművek tesztelésére szolgáló telepének megsemmisítését valamikor a jövőben. Kim nézőpontjából nézve mindkét ígéret jelentéktelen - állítja Anderlini.

Luftballon

Trump hangsúlyozta, hogy az Észak-Koreával szembeni gazdasági szankciókat nem függesztik fel addig, amíg nincs valódi előrelépés az atomleszerelésben. Csakhogy ezeknek a végrehajtása lényegében Kína kezében van, amely Észak-Korea messze legnagyobb kereskedelmi partnere és támogatója. És a pekingi kormány szóvivője a csúcstalálkozó napján kijelentette, hogy enyhítik a szankciókat jutalmul azért, hogy a rezsim elkötelezte magát a béke mellett.

Késő bánat

Ha Trump úgy döntene, hogy megszigorítja a korlátozásokat, akkor Kína várhatóan nem követné ezen az úton. A pekingi vezetők a partvonalról nézték a csúcsot, és örömmel tapasztalták, hogy az USA első embere megígérte a hadgyakorlatok felfüggesztését és az amerikai csapatok kivonását. Kína régi célja, hogy az utóbbiak távozzanak a szomszédságából.

Trump persze haza térve visszavonhatja ígéretei egy részét, és látva Észak-Korea jóindulatú kezelését Phenjan is adhat további, komolyabb engedményeket. Az FT újságírója azonban úgy látja, hogy egyelőre Kim bizonyult rafináltabb alkudozónak, Trump, az üzletkötés művésze alulmaradt.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.06.14 09:39

Trump egy bunkó, egy tanulatlan, faragatlan paraszt, kurvapacér .......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.06.14 07:55

@Darabf0s1453: Még ennyit visítozni. Hisztizz, mutasd meg milyen primitív tahó vagy! :)

"..elmebeteg akit orosz pénzen választottak az USA elnökének "
Ja, te még mindig az orosz befolyásnál jársz, bunkókám. :))) Bizonyíték híján ez bizony csak egy gyenge összeesküvési elmélet. A magadfajta tanulatlan libsi suttyók szellemi tápláléka. Ezt adták a gazdáid a szádba, te meg rendesen szopogatod. :DD

"..vissza menne pornó színésznőket töcskölni és utána kifizetné a 130.000 dolláros numera pénzt, mint Stormy Deniels művésznőnek kifizetett egy kupakolásért. Ezzel az idiótával még a pornós kurvák is csak 130.000 dollárért kefélnek."
De tuti infóid vannak. Először azt gondoltam, a csajod művészneve ez a SD, de aztán rájöttem, h ő csak 10 dolláros tarifával bír. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.13 23:29

@Darabont1453: az USA katonai ereje jelenleg valahol Észak-Koreával van egy szinten, ezért a találkozó. Ukrajnából, Grúziából, Szíriából meg a Közel-Kelet nagy részéről már kipaterolták őket, hát marad ez a valóban elég undorító észak-koreai diktátor, akit 10 éve még szétbombáztak volna csak azóta nagyot változott a világ, az USA saját adósságát alig bírja fizetni, nemhogy külföldi kalandokat...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax+, 2018.06.13 22:52

@Luftschutzbunker_Zwei: "Miért moderálták ki kraxot? Végül is csak az igazságot fogalmazta meg a maga kételemis stílusában..."

Te vén IQ nuku alkesz!
Azt tudjuk már rólad, a tudományos vizsgálatoknak köszönhetően, hogy te gyárilag vagy olyan amilyen, és így is maradsz életed végéig! :)
Tehát nem igazán csodálkozom azon, hogy velem kapcsolatban moderálást emlegetsz ebben a topickban, annak ellenére, hogy én itt ebben a topickban egyáltalán nem kommenteltem! :)
Látom már kezd megérinteni a szokásos esti delíriumod!:)
Húzz bele, told be a maradék kannás lőrédet, nehogy lemaradj róla! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.06.13 22:41

Kim egy bábu, Moszkva és Peking támogatja addig, ameddig szükségük van rá a világpolitikai játszmáikhoz. Most ezt kellett elérnie: legyen egy találkozó, eredmény nélkül. Sikerült neki, tehát hatalmon maradhat. Ennyi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html