Nagyon fontos tárgyalásokra készülnek az oroszok és az ukránok

Egy hét múlva, április 14-én tartják az orosz-ukrán gáztárgyalások újabb fordulóját Berlinben az Európai Unió védnöksége alatt - jelentette be kedden az Európai Bizottság.
MTI-Eco, 2015. április 7. kedd, 15:39
Fotó: Reuters

A tárgyalások célja, hogy megoldást találjanak Ukrajna és Európa gázellátásának biztosítására a 2015-16-os fűtési szezonra. Az egyeztetése alapját a március 20-án Brüsszelben tartott háromoldalú energiabiztonsági tárgyaláson elfogadott közös nyilatkozat képezi.

Ennek értelmében Oroszország fontolóra veszi, hogy engedményes áron exportál földgázt Ukrajnába. Ukrajna az unióba irányuló szállítások garantálása mellett ügyel arra, hogy annyi földgázt vásároljon, amennyivel feltöltheti gáztározóit. Az Európai Unió pedig vállalta, hogy segít a csődhelyzet szélén álló Ukrajnának a gázvásárláshoz szükséges pénzügyi források megtalálásában.

Az Európai Bizottság célja az, hogy júniusra, de legkésőbb júliusra megállapodással végződjenek a tárgyalások.

A Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energetikai vállalat április 1-jén írta alá a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodást kiegészítő egyezményt, amelynek értelmében az ár kivételével a télivel azonos feltételek mellett importálhat orosz földgázt az ukrán fél az idei második negyedévben. Az alku értelmében Ukrajna ezer köbméterenként 247,18 dolláros kedvezményes áron importálhat orosz földgázt.

Ukrajna és az Európai Bizottság azt szerette volna elérni, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a gázszállítási szerződést, de a Gazprom csak három hónapot fogadott el.

HOZZÁSZÓLÁSOK