Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Juncker arról számolt be az ülést követően, hogy az ukrán reformfolyamatot illetően több előrelépés történt az utóbbi 2-3 évben, mint az megelőzően hosszú ideig. Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását, így most Európán a sor, hogy eleget tegyen a vállalásainak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt hangoztatta, hogy az EU-nak "mindent meg kell tennie azért, hogy Ukrajna megőrizhesse függetlenségét, szuverenitását és stabilitását". A tagállamok mindegyike úgy látja, hogy Ukrajna készen áll a vízumliberalizációra, ez azonban csak akkor léphet hatályba, ha az Európai Parlament és a miniszteri tanács megállapodásra jut a vízummentesség felfüggesztésének könnyítéséről. Hozzátette, "mindannyian reméljük, hogy a folyamatot még idén lezárhatjuk". Az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről szólva Tusk kiemelte, célja a ratifikációs folyamat mielőbbi lezárása, ennek a megállapodásnak ugyanis a gazdasági haszon mellett politikai jelentősége is van.

A közös sajtótájékoztatón Petro Porosenko ukrán államfő arról beszélt, hogy a vízummentességi egyezményt csak egy apróbb technikai jellegű probléma akadályozza, de "nagyon közel vagyunk a kompromisszumhoz". Porosenko biztos benne, az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége is fenn fogja tartani a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókat. "Nem számítunk semmilyen változásra" - mondta az ukrán elnök, aki szerint országa komoly támogatást élvez az amerikai politikusok körében és a washingtoni kongresszusban.
Az uniós tagállamok brüsszeli állandó képviseletei (Coreper) múlt héten elvi megállapodást kötöttek Ukrajna vízummentességéről. Leszögezték, a vízumliberalizáció előfeltétele annak a szabálynak az elfogadása, amely szerint szükség esetén azonnali hatállyal visszavonható egy ország vízummentessége. Erre a kelet-európai országból esetlegesen kiinduló, váratlan migrációs áradat elkerülése érdekében van szükség.

A döntés megerősítette az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében vízummentességet kapnának azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben. Ukrajna régóta vár az uniós vízumkényszer eltörlésére, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.