Nagyon fontos változás jön Ukrajnában

Az Európai Unió még az idei év vége előtt eltörölheti az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszert - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU-Ukrajna csúcstalálkozót követően csütörtökön Brüsszelben.
MTI, 2016. november 24. csütörtök, 17:30
Fotó: Reuters

Juncker arról számolt be az ülést követően, hogy az ukrán reformfolyamatot illetően több előrelépés történt az utóbbi 2-3 évben, mint az megelőzően hosszú ideig. Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását, így most Európán a sor, hogy eleget tegyen a vállalásainak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt hangoztatta, hogy az EU-nak "mindent meg kell tennie azért, hogy Ukrajna megőrizhesse függetlenségét, szuverenitását és stabilitását". A tagállamok mindegyike úgy látja, hogy Ukrajna készen áll a vízumliberalizációra, ez azonban csak akkor léphet hatályba, ha az Európai Parlament és a miniszteri tanács megállapodásra jut a vízummentesség felfüggesztésének könnyítéséről. Hozzátette, "mindannyian reméljük, hogy a folyamatot még idén lezárhatjuk". Az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről szólva Tusk kiemelte, célja a ratifikációs folyamat mielőbbi lezárása, ennek a megállapodásnak ugyanis a gazdasági haszon mellett politikai jelentősége is van.

A közös sajtótájékoztatón Petro Porosenko ukrán államfő arról beszélt, hogy a vízummentességi egyezményt csak egy apróbb technikai jellegű probléma akadályozza, de "nagyon közel vagyunk a kompromisszumhoz". Porosenko biztos benne, az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége is fenn fogja tartani a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása miatt Oroszország ellen elrendelt szankciókat. "Nem számítunk semmilyen változásra" - mondta az ukrán elnök, aki szerint országa komoly támogatást élvez az amerikai politikusok körében és a washingtoni kongresszusban.
Az uniós tagállamok brüsszeli állandó képviseletei (Coreper) múlt héten elvi megállapodást kötöttek Ukrajna vízummentességéről. Leszögezték, a vízumliberalizáció előfeltétele annak a szabálynak az elfogadása, amely szerint szükség esetén azonnali hatállyal visszavonható egy ország vízummentessége. Erre a kelet-európai országból esetlegesen kiinduló, váratlan migrációs áradat elkerülése érdekében van szükség.

A döntés megerősítette az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében vízummentességet kapnának azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben. Ukrajna régóta vár az uniós vízumkényszer eltörlésére, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK