Vlagyimir Putyin aláírta az orosz hadsereg fegyverkezési stratégiájának módosított változatát - erősítette meg Dmitrij Peszkov kormányszóvivő az ezzel kapcsolatos sajtóértesüléseket. Minden oroszok államfője nem sajnálja a pénzt a katonaságtól. A korábbi hasonló stratégiai fejlesztés keretében 2020-ig (nem hivatalos számítások szerint) 1000 milliárd dollárt költenek el - emlékeztetett a Moscow Times

Ez az összeg, amelyből a szovjet érából megörökölt technika 70 százalékát korszerűsítik vagy lecserélik, Magyarország 7-8 éves GDP-jének felel meg. Peszkov elmondta, hogy főnöke még decemberben aláírta a módosítást. Miután ezzel kapcsolatba minden titkos, további információkat nem adhatott az érdeklődő újságíróknak.

Szíria a háttérben

Beszédesebbnek bizonyult Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, aki a Kommerszant gazdasági napilapnak hétfőn elárulta, hogy a 2018-2027 közötti időszakra vonatkozó stratégiát azért kellett módosítani, mert figyelembe kellett venni az orosz hadsereg szíriai beavatkozásának hatásait.

A jelenleg futó programra a Kommerszant információi szerint körülbelül 19 ezer milliárd rubelt (340 milliárd dollár a magyar GDP két és félszerese) szánnak. A legfontosabb prioritások közé tartozik a nukleáris elrettentő erő fejlesztése, a precíz célzású rakéták és bombák elterjesztése, illetve egy függőleges fel- és leszállásra is képes repülőgép rendszeresítése az orosz hadseregben.

Ki engedte meg, hogy vicceljenek?

Megtorlással fenyegette meg a Távol-keleti Szövetségi Egyetem diákjait az intézmény vezetője, mert Alekszej Navalníj ellenzéki vezető nevét emlegetve viccelődésre vetemedtek - adta hírül a Moscow Times. A hallgatóknak kifogásuk volt az órarenddel kapcsolatban, aminek úgy adtak hangot, hogy azt javasolták: írják az ezt készítő egyetemi alkalmazott hátára, hogy "Navalníj". Az egyetemi nacsalnyik, Julia Grigorjeva erre reagálva a közösségi médián tudatta a fiatalokkal, hogy "senki sem engedélyezte számukra a szabad véleménynyilvánítást". Hozzátette még: megtorlásra számíthatnak, ha folytatják ezt a fajta viccelődést. Egy héttel korábban egy krasznorajszki diákot halálosan megfenyegettek, mert egy ajtóra ráírta, hogy "Navalnij 2018".

A fotó forrása: Alekszej Filippov/AFP.