Nagyon jó a helyzet a briteknél

Több mint egy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.
MTI, 2016. június 15. szerda, 13:58
Fotó: Reuters

Londoni pénzügyi elemzők szerint ez azt jelzi, hogy az idén eddig nem gyakoroltak jelentősebb nyomást a brit gazdaság teljesítményére az EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás keltette bizonytalanságok.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint az áprilissal zárult három hónapban átlagosan 5 százalék volt az állástalanok aránya, ami a 2005 októberével zárult háromhavi időszak átlaga óta a legalacsonyabb. A rendszeres fizetett munkát végzők száma 31,59 millió, amely a 16 és 64 év közötti korcsoporton belül 74,2 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg.

Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni a mutatót.

A vizsgált három hónapban 1,67 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, 148 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ruth Miller, a egyik Capital Economics közgazdásza szerint ha tovább csökken a munkanélküliségi ráta, a Bank of England (BoE) meghatározása szerint az már nem lenne összeegyeztethető az inflációs céllal. Ha a béremelkedés is a jelenlegi ütemben folytatódik, és ha a jövő heti EU-népszavazáson a többség a bennmaradásra voksol, akkor valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy a BoE emelje a 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartott alapkamatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK