Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Londoni pénzügyi elemzők szerint ez azt jelzi, hogy az idén eddig nem gyakoroltak jelentősebb nyomást a brit gazdaság teljesítményére az EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás keltette bizonytalanságok.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint az áprilissal zárult három hónapban átlagosan 5 százalék volt az állástalanok aránya, ami a 2005 októberével zárult háromhavi időszak átlaga óta a legalacsonyabb. A rendszeres fizetett munkát végzők száma 31,59 millió, amely a 16 és 64 év közötti korcsoporton belül 74,2 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg.

Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni a mutatót.

A vizsgált három hónapban 1,67 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, 148 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ruth Miller, a egyik Capital Economics közgazdásza szerint ha tovább csökken a munkanélküliségi ráta, a Bank of England (BoE) meghatározása szerint az már nem lenne összeegyeztethető az inflációs céllal. Ha a béremelkedés is a jelenlegi ütemben folytatódik, és ha a jövő heti EU-népszavazáson a többség a bennmaradásra voksol, akkor valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy a BoE emelje a 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartott alapkamatát.