Nagyon jó hír jött Németországból

Lendületet vett a német gépipar termelése, az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDMA szerint a legjobb úton halad afelé, hogy hat éve a legjobb teljesítményt nyújtsa az idén.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 7. hétfő, 15:57
Fotó: Pixabay

A VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) előzetes adatokra támaszkodó kimutatása szerint az év első felében a német gépgyártó és gyárépítő ágazat teljesítménye az év első felében árfolyam hatásoktól megtisztítva, reálértéken 2,4 százalékkal nőtt 2016 első hat hónapjához képest - írja az MTI.

Az egyes hónapokban nagy eltérés mutatkozott a növekedés ütemében, összességében azonban az ágazat kilátásai rendkívül biztatóak az egész évre. (Közben a német ipar egy csöppet megtorpant.)

"A legjobb úton haladunk afelé, hogy a 2017-es év egészében reálértéken 3 százalékos teljesítménynövekedést érjünk el, 2011 óta a legnagyobbat" - mutatott rá Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza az ágazati szervezet féléves beszámolója alkalmából.  Hozzátette: "A második negyedévben stagnált ugyan az ágazat teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, de ez teljes egészében naptári hatásnak, a kevesebb munkanapnak tudható be."

Júliusban az ágazat kapacitáskihasználtsága az egy évvel korábbihoz képest 5,4 százalékponttal 87,8 százalékra emelkedett, és ezzel 2012 óta első alkalommal a 85,9 százalékos hosszú távú átlag fölé emelkedett. A legfrissebb rendelkezésre álló foglalkoztatási adatok szerint májusban 3 ezerrel 1,012 millióra nőtt az ágazatban az alkalmazottak száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK