Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2013-ban tartott Bundestag-választáson az SPD kampányát kormányfőjelöltként vezető Peer Steinbrück szerint a szociáldemokraták több súlyos hibát elkövettek, amióta Martin Schulz az év elején átvette az irányítást.

Szerinte a realitásérzék elveszítéséről tanúskodik, hogy márciusban a rendkívüli elnökválasztó kongresszuson a küldöttek a szavazatok 100 százalékával választották meg vezetőjüknek az Európai Parlament volt elnökét. Az ellenszavazat és tartózkodás nélküli támogatás azt mutatta, hogy a párton eluralkodott a "Schulz-őrület" és az örömittasság, ami meglepte a választóközönséget. Sokan azt gondolták, hogy az SPD élére "Erich Schulz-Honecker" került - mondta Peer Steinbrück a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lapnak, utalva Erich Honecker néhai NDK-s pártállami vezetőre - írja az MTI.

Az SPD a második súlyos hibát az elveszített Saar-vidék tartományi választási kampányában követte el, amikor jelezte, hogy készen áll koalícióra lépni az NDK-s állampárt utódszervezetéből kialakult Baloldallal (Die Linke) és a Zöldekkel. A pártok színe alapján vörös-vörös-zöld koalíciónak nevezett felállás egy nyugati tartományban "egész egyszerűen elfogadhatatlan" a választók számára - húzta alá Peer Steinbrück. Szerinte inkább egy szociálliberális - a liberális FDP-vel kötendő - koalíció mellett kellet volna letenni a garast. (nemrég egy másik választást is elveszített az SPD.)

Az FDP-ről szólva hozzátette, hogy a párt elnöke, Christian Lindner "laza, és nem mesterkélt" stílusát értékelik a választók, vele szemben viszont az SPD-s politikusok gyakran "komorak, és szentül hisznek küldetésükben". Nagyon fontosnak tartják magukat és politikájukat, úgy érzik, hogy "nem is élet-halál kérdéséről, hanem annál is többről van szó".

A politika tartalmi kérdéseit illetően további gond, hogy a párt nem összpontosít eléggé a társadalmi igazságosság ügyére - mondta Peer Steinbrück a FAS-nak.

Íme, az új adatok

A Bild am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett új közvélemény-kutatási adatok szerint az SPD a szavazatok 25 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, ami 1 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, és elmarad a 2013-ban elért 25,7 százalékos választási eredménytől.

A felmérést készítő Emnid intézet mérései szerint a szociáldemokraták népszerűsége a Martin Schulz színre lépésével megindult erősödés révén április elején 33 százalékon tetőzött, és azóta hetente legalább 1 százalékponttal süllyed.

A legnagyobb vetélytárs, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség - az SPD jelenlegi koalíciós társa - viszont kikerült a menekültválság révén kialakult népszerűségi hullámvölgyből, második hete 38 százalékon áll, megközelítve a 2013-ban elért 41,5 százalékot.

Amennyiben közvetlenül lehetne kancellárt választani, Angela Merkelre 52 százalék, Martin Schulzra 29 százalék szavazna. Februárban még Schulz vezetett 46:40 százalékos aránnyal.

A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek 1 százalékponttal 8 százalékra erősödtek, a Baloldal 1 százalékponttal 8 százalékra gyengült.

A Bundestagba bejutna a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) is, amely harmadik hete 8 százalékon stagnál.

Az FDP visszaszerezné 2013-ban elveszített képviseletét a szövetségi parlamentben, egy százalékponttal erősödve 8 százalékon áll, ami hétéves csúcs, 2010 óta a legnagyobb támogatottság. Más párt nem lépné át az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A felmérést május 18. és 23. között végezték 1703 ember megkérdezésével, az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.