Nagyon jó hírt kaptak a tejesek

Újabb fél milliárd euró összegű támogatási csomagot jelentett be hétfőn Phil Hogan mezőgazdaságért felelős uniós biztos az európai tejtermelők megsegítésére - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági Tanács brüsszeli ülését követő sajtótájékoztatóján hétfőn.
MTI, 2016. július 18. hétfő, 18:12
Fotó: Napi.hu

Brüsszel tavaly szeptemberben hozott döntéséhez hasonlóan az unió újabb 500 millió eurós támogatási csomagot biztosít a tejágazatban fellépő válság kezelésére.

A kiegészítő támogatásra azért volt szükség, mert a piaci kereslet és kínálat közötti egyensúly felborulása miatt a szeptemberben elfogadott mentőcsomag intézkedései nem voltak elégségesek. Ahogy az unió többi országában is, a magyar tejágazatra a kvótarendszer tavaly áprilisi megszüntetése mellett az érvényben lévő Oroszország ellen bevezetett uniós embargó és a kínai kereslet visszaesése is negatív hatással volt.

A várhatóan szeptemberben elkészülő jogszabály úgy rendelkezik majd, hogy a csomag 30 százalékát, azaz 150 millió eurót önkéntes termeléscsökkentésre lehet fordítani. Ez az összeg uniós szinten, központilag lesz pályázható az év vége felé.

A csomag nagyobbik részét kitevő 350 millió eurós támogatási összeget nemzeti borítékok formájában kapják meg a tagállamok. Az államtitkár szerint agrárdiplomáciai siker, hogy Magyarország a tavaly szeptemberi csomagból az 1,1 százalékos tejpiaci részesedés helyett 2,3 százalékot tudott lehívni az uniós támogatásból.

A hétfőn bejelentett 350 milliós támogatási keretből 2,73 százalékhoz, azaz 9,5 millió euróhoz (mintegy 3 milliárd forinthoz) juthat Magyarország - tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve, hogy az előző évhez képest a tagállamok közül mindössze négyben - a balti országok és Magyarország esetében - nő a támogatás összege. Reményét fejezte ki, hogy a hétfőn bejelentett támogatásból már a jövő év elején részesülhetnek a magyar gazdák.

Magyarország az alacsony összegű támogatások három éves időtartamára szóló, 15 ezer eurós keretének megduplázását javasolta. Ez egy gazda három éves termelői munkájának 30 ezer eurós támogatását jelentené. A magyar kormány a piaci válsággal küzdő tejtermelőket és sertéstartókat érintő új hitelkonstrukciót kíván bevezetni. A brüsszeli jóváhagyásra váró program azt biztosítaná, hogy minden gazdálkodó költségmentesen jusson hitelhez. Az adminisztratív és banki költséget az állam átvállalná.

Magyarország az unió tejtermelésének csak 1,15 százalékát adja, agrárdiplomáciai sikere, hogy a rendelkezésre álló 350 millió euró több mint 2,73 százaléka válik elérhetővé a magyar gazdálkodók számára. Magyarország több tagállammal összefogva a tárgyalások során mindvégig szorgalmazta a közvetlen kifizetések előlegei emelt összegű kifizetésének lehetővé tételét. Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos az ülésen támogatásáról biztosította a termelők likviditási problémáinak enyhítését szolgáló intézkedést. Magyarország kérésére a bizottság lehetőséget nyújt a területalapú vidékfejlesztési kifizetések esetében is az emelt összegű előlegfizetésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.07.19 08:25

@Pegazus_a_borbarat: "Tehát a tönkretett gazdák, akiknek piacait szétbarmolta az EU, "
Mit barmolt szét az EU? Igyál több tejet, ha megárt akkor is, mert a gazdáknak élniük kell. A dolog így néz ám ki, ne csak a szád járjon., hanem a nyelőcsöveden is folyass le 2 litert naponta, ha még mindig egyre többet termelnek, vidd fel 3 majd 4, vagy 5 literre.
A tejkivitelünk az oroszoknak 0 liter volt az embergó előtt is. Nehogy erre fogd a túltermelést.
Ha a piacra bíznák simán beszabályozná az magát, de akkor tényleg lennének önakasztó gazdák. De ha tetszik Orbánnak ha nem, tisztán európai megoldást nyújt az Unió, a tehénállomány csökkenéséhez ha úgy tetszik fájdalommentes támogatást adnak. Ez itt Európa, még ha Orbánnak a barbár Kelet és az ottani önkényurak is a példaképei!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.18 22:41

"önkéntes termeléscsökkentésre". Tehát a tönkretett gazdák, akiknek piacait szétbarmolta az EU, most kapnak egy kis alamizsnát teheneik levágásáért cserébe, mielőtt végleg elmennek segélyre/közmunkára. Ez ám a jó hír! Köszönjük, bohóc-EU, köszönjük Brüsszelből madzagon rángatott, Schulczzal-Merkellel együttvisító bohóc-kormányunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html