Nagyon jól teljesít az uniós export

Rekordot ért el tavaly novemberben az euróövezeti országok összesített külkereskedelmi többlete - derül ki az Eurostat kedden közzétett adataiból.
MTI, 2013. január 15. kedd, 12:04
Fotó: Napi.hu

A statisztikai hivatal első becslése szerint tavaly novemberben 13,7 milliárd euró többlete keletkezett az euróövezetnek a külvilággal folytatott kereskedelemben. Egy évvel korábban - 2011 novemberben - 4,9 milliárd volt az aktívum. Az októberi mérleg 9,3 milliárd eurót tett ki, míg 2011 októberben még 0,7 milliárd euró volt a hiány. Az első tíz hónapban 61 milliárd euróra nőtt az aktívum az egy évvel korábbi 28,9 milliárdról.

A fordulatot elsősorban az idézte elő, hogy a gazdasági tevékenység lanyhulása miatt csökkent az energiaimport, viszont nőtt a feldolgozóipari termékek exportja, illetve javult néhány súlyosan eladósodott ország - Spanyolország, Olaszország - külkereskedelmi pozíciója.

Az egész EU-t tekintve a külkereskedelmi aktívum 1,7 milliárd eurót tett ki tavaly novemberben az egy évvel korábbi 9,3 milliárd eurós hiányt követően. Októberben még mínuszban volt a mérleg.

HOZZÁSZÓLÁSOK