Előzetes becslés szerint a német gazdaság idei növekedési ütemére vonatkozó prognózis középértéke körülbelül egy százalék környékén lesz - mondta Hans-Werner Sinn. Az ifo egy hónapon belül másodszor rontja előrejelzését, más kutatóintézetekkel együtt már októberben 1,3 százalékra szállította le idei növekedési prognózisát.

A müncheni kutatók az újabb lépést azzal indokolják, hogy október végén csaknem kétéves mélypontra esett az ifo üzleti hangulatindexe, a német export euróövezetbeli célországai a korábban vártnál lassabban állnak talpra, a belföldi fogyasztók hangulata borúsabb és a vállalatok haboznak újabb beruházásokba fogni. Bizonytalanságot okoznak a kelet-európai és a közel-keleti katonai konfliktusok is.

Sinn mindenekelőtt Dél-Európában lát problémákat, ahol a válság még messze nem múlt el. Az ifo elnöke szerint azonban az állami beruházások növelése és az adósságfék lazítása legföljebb rövid távon hoz javulást, és nem járul hozzá a versenyképesség helyreállításához.

Az Európai Bizottság ugyanakkor az állami beruházások növelésére szólítja fel Németországot. Németország fontos szerepet játszhat az eurózóna gazdaságának felpörgetésében - mondta kedden Jyrki Katainen, a bizottság alelnöke. A kutatásba, a fejlesztésbe és az infrastruktúrába való beruházásoknak van értelme, és Németországnak meg is van ehhez a játéktere, mert az állam eladósodottsága "nem riasztó".

Hans-Werner Sinn szerint fényesebb a kép az Egyesült Államokban, ahol az olajárak esése lendületet ad a gazdaságnak és a munkanélküliség csökken.