Törökország ismét fényesen ragyog az orosz idegenforgalmi ipar egén: három nappal azt követően, hogy a moszkvai kormány feloldotta a szomszédos országba irányuló társasutazások tilalmát, hatalmasat ugrott az ezek iránti kereslet - jelentette Moscow Times.

A hét végén az Oroszországban értékesített társasutazások 35 százaléka törökországi út volt - árulta el az OnlineTour utazási iroda szóvivője, Igor Blinov. Független utazási ügynökségek szintén arról számolnak be, hogy az elmúlt napokban jelentősen megugrott az oroszok érdeklődése a török úti célok iránt.

Az Antalyába, illetve az Isztambulba induló repülőjáratok helyei iránt 30, illetve 25 százalékkal nőtt a kereslet.

Várakozások szerint a következő hetekben 30 százalékkal csökken a törökországi utazások ára, mivel az ottani szállodák elkezdik a leértékeléseket és újra elindulnak a charterjáratok - mondták a Kommerszantnak nyilatkozó szakértők.

Azonnal léptek

A legnagyobb utazási irodák egy percet sem vártak azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken aláírta a Törökországgal szemben tavaly év végén elfogadott utazási korlátozásokat feloldó rendeletet. Az ügy előzménye, hogy a török légvédelem 2015 novemberében lelőtt egy szíriai bevetésen lévő orosz harci gépet.

Ankara állítása szerint a pilótákat számtalanszor figyelmezették, hogy beléptek a török légtérbe, Moszkva azonban tagadta ezt, és bocsánatkérést követelt. Ez végül a múlt héten történt meg. Recep Tayyip Erdogan államfő sajnálatát fejezte ki elsősorban amiatt, hogy az egyik pilóta életét vesztette. Erre Putyin ígéretéhez híven feloldotta az utazási tilalmat.