A németek Európa legnagyobb gazdasága lévén már így is messze a legnagyobb nettó befizetők az unióban, éves szinten nagyságrendileg több mint 15 milliárd euróval többet tesznek be a közös kasszába, mint amennyit kivesznek belőle.

A Spiegel magazin szerint Európa második legnagyobb nettó befizetőjének kiesésével - akik a britek lennének - a németek részaránya az uniós GDP-ből a jelenlegi 21-ről 25 százalékra emelkedne.

A britek viszont tavaly a második legnagyobb nettó befizetők voltak 12,7 milliárd eurós összeggel. A legnagyobb nettó haszonélvező Lengyelország volt, amely 2015-ben 10,4 milliárd eurót kapott az uniós kasszából a befizetései felett.

A pénzügyminisztériumi dokumentum - amelyet a Spiegel szerint Wolfgang Schäuble tárcavezető kérésére készítettek - megjegyzi, hogy az extra 4,5 milliárd euró nem számol az EU büdzsé semmilyen kompenzációs kiigazításával, ami a brit kilépés miatti kiesést csökkentené. Emellett júniusban a német pénzügyminisztérium az uniós tagállamok számára egy szigorúbb költségvetési szabályokat tartalmazó reformtervet is készített, amely az Európai Bizottság méretének csökkentését is előirányozta a Brexit-szavazatok miatt.

Mindezek mellett azért érdemes szem előtt tartani, hogy jogilag még nem történt semmi: azaz a britek még nem nyújtották be a hivatalos kilépést elindító, lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerinti folyamatot, ami alapjáraton két évet adna a tagállamnak a kilépésre. Amíg pedig mindez nem történik meg, addig az Egyesült Királyság teljes jogú tagja az EU-nak. Az EU jelenleg futó több éves költségvetése pedig 2020-ig érvényes.