A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Valószínűleg a szlovákiai orvosok is azt az utat követik, amit márciusban cseh kollégáik: tömegesen adják be felmondásukat. Mivel az orvosi szakszervezetek szövetsége a Radicová-kormánytól mindmáig nem kapott garanciákat kéréseik teljesítésére, a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap szerdai száma szerint már több százan aláírták a felmondásukat. Michal Polician, a szövetség elnöke elmondta: bérkövetelő akciójuk támogatása érdekében mind a 18 ezer orvost megszólítják, nem csak a szövetség 2000 tagját.

Az orvosok 2013-tól jelenlegi bérük 1,5−3-szorosát követelik a ledolgozott évek függvényében. A szlovák egészségügyben jelenleg 797 euró az átlagkereset, ezen belül az orvosok átlagfizetése 1569 euró, a nővéreké 764 euró. A kormánynak május végéig adtak haladékot, azonban Viliam Novotny, a pozsonyi parlament egészségügyi bizottságának elnöke nem lát esélyt arra, hogy a költségvetésben pótlólagos összeget találjanak. "A minisztérium etikátlannak és elfogadhatatlannak tartja, ha az orvosok túsznak használják a pácienseket. Az orvosok négy évet késtek a sztrájkkal, mert az előző kormány semmi lényegeset nem tett az egészségügyért" − nyilatkozta Katarína Zollerová, az egészségügyi tárca szóvivője. Martin Engel, a cseh orvosszakszervezet vezetője is tömeges felmondást javasol a szlovákiai orvosoknak. Az aktualne.cz hírportálnak nyilatkozva arra buzdította őket, ne féljenek kockáztatni, de figyelmeztetett: a tömeges felmondásokhoz szolidaritásra és kollegialitásra lesz szükség az orvosok között. A cseheknél ez sikerült, hiszen végül a Necas-kabinetből kifacsartak további 2 milliárd cseh koronát (21,8 milliárd forint) a bérek emelésére.

Cseh kollégáik példáját követve külföldön próbálhatnak szerencsét
Kép: a szlovák orvosok, ha nem kapják meg a béremelést

Szlovákiában egyes kórházak már olyan súlyos anyagi gondokkal küszködnek, hogy még a mobiltelefon töltéséért is pénzt kérnek a páciensektől. Az állami kórházak felhalmozott adóssága már a 200 millió eurót ostromolja. Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter éppen a napokban vetette fel, hogy a jövőben egyes pluszszolgáltatásokért pénzt kérhessenek a kórházak. Az általa meglebegtetett törvénytervezet szerint pluszszolgáltatásnak minősülne a soron kívüli kivizsgálás, az orvos kiválasztása, a saját kérésre történő orvosi vizsgálat, a jobb kórházi ellátás (pl. különszoba). Napjainkban a kórházak többnyire önkényesen állapítanak meg tarifákat, például a soron kívüli vizsgálatért átlagosan 10 eurót kérnek.