Nagyon nagy bajt okozott a nyugdíjkedvezmény

Részben a 2015-ben hatalomra került kormány nagyvonalú nyugdíjreformja miatt, hatalmas lyuk keletkezett Lengyelországban a nyugdíjkasszán. Sürgősen elő kellene teremteni egy fél 4-es metró felépítésére elegendő forrást.
Barabás Júlia, 2017. november 30. csütörtök, 18:36
Fotó: Shutterstock

A lengyel kormánynak muszáj további hárommilliárd zlotyt találnia a költségvetésben a nyugdíjakra - vette át a Business Insider lengyel változata a Gazeta Wyborcza, az ország legnagyobb példányszámú napilapja hírét. A nyugdíjkasszán keletkezett lyuk egyik oka a magasabb valorizáció (nyugdíjak értékének korrekciója), illetve a korábbinál sokkal több nyugdíjkérelem, amely a Társadalombiztosítási Intézethez (ZUS) beérkezett.

Az előbbit két tényező határozza meg: az úgynevezett nyugdíjas-infláció (azaz azoknak az áruknak a drágulása, amelyet főleg az idősek vásárolnak) és a reálkeresetek növekedése az előző valorizációhoz képest. A pénzügyminisztérium korábban azzal számolt, hogy a két tényező figyelembevételével 2,7 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

Ezzel az a gond, hogy mind az infláció, mind a fizetésemelések magasabbak lesznek. Ezért a valorizáció elérheti akár a három százalékot. A napilap szerint így a legkisebb nyugdíj 1000-ről bruttó 1030 zlotyra (77 ezer forint) emelkedhet.

Ennél többe fog kerülni a nyugdíjkorhatár leszállítása, amit a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság választási ígéretét betartva tették lehetővé - október eleje óta a nők 60, a férfiak 65 éves korban mehetnek nyugdíjba.

A ZUS becslése szerint ezzel a lehetőséggel élve 331 ezren nyújtották és nyújtják be ez év végéig a kérelmüket, ám a legutóbbi tényadatok szerint már október 28-áig 343 ezren kérték nyugdíjba helyezésüket. Kiderülhet tehát, hogy év végéig 410 ezren hagyják abba a munkát - azaz minden erre jogosult személy él a lehetőséggel, ami váratlan pluszkiadást okoz már a jövő év elejétől a kormánynak.

A nyitókép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.12.01 13:59

@rigolya:
nem is birjak kifizetni...
azzal ugy tisztaban vagy, hogy minimalnyugdijat az kap, akinek az egesz elete folyaman befizetett osszeg alapjan nem eri el a 28.500 forintos nyugdijat sem. tehat nemcsak, hogy nem fizetett be evtizedekig, de meg ennyi sem jarna neki. ez nem mas, mint puszira penzt adni egy a tarsadalmon eloskodo embernek, jellemzoen reti negereknek. most konkretan, mindenki a minimal nyugdij miatt sir, de mutass mar egy olyan embert, akinek 40 ledolgozott es adozott eve van, az mennyi nyugdijat kap. biztos lehetsz benne, hogy atlag felettit..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.12.01 08:46

Amibe a politikusok belepofáznak, ott teljes lesz a káosz :-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.11.30 21:44

Ott 77.000 a minimálnyugdíj?!

Nálunk 28.500...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html