A lengyel kormánynak muszáj további hárommilliárd zlotyt találnia a költségvetésben a nyugdíjakra - vette át a Business Insider lengyel változata a Gazeta Wyborcza, az ország legnagyobb példányszámú napilapja hírét. A nyugdíjkasszán keletkezett lyuk egyik oka a magasabb valorizáció (nyugdíjak értékének korrekciója), illetve a korábbinál sokkal több nyugdíjkérelem, amely a Társadalombiztosítási Intézethez (ZUS) beérkezett.

Az előbbit két tényező határozza meg: az úgynevezett nyugdíjas-infláció (azaz azoknak az áruknak a drágulása, amelyet főleg az idősek vásárolnak) és a reálkeresetek növekedése az előző valorizációhoz képest. A pénzügyminisztérium korábban azzal számolt, hogy a két tényező figyelembevételével 2,7 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

Ezzel az a gond, hogy mind az infláció, mind a fizetésemelések magasabbak lesznek. Ezért a valorizáció elérheti akár a három százalékot. A napilap szerint így a legkisebb nyugdíj 1000-ről bruttó 1030 zlotyra (77 ezer forint) emelkedhet.

Ennél többe fog kerülni a nyugdíjkorhatár leszállítása, amit a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság választási ígéretét betartva tették lehetővé - október eleje óta a nők 60, a férfiak 65 éves korban mehetnek nyugdíjba.

A ZUS becslése szerint ezzel a lehetőséggel élve 331 ezren nyújtották és nyújtják be ez év végéig a kérelmüket, ám a legutóbbi tényadatok szerint már október 28-áig 343 ezren kérték nyugdíjba helyezésüket. Kiderülhet tehát, hogy év végéig 410 ezren hagyják abba a munkát - azaz minden erre jogosult személy él a lehetőséggel, ami váratlan pluszkiadást okoz már a jövő év elejétől a kormánynak.

A nyitókép forrása: Shutterstock.