Nagyon nagy tüntetés volt Pozsonyban

Már a kormány távozását is követelték az utcára vonuló szlovákok pénteken Pozsonyban. A mostani a legnagyobb részvételű pozsonyi tömegmegmozdulás volt 1989 óta.
Domokos Erika, 2018. március 9. péntek, 19:51
Fotó: MTI/EPA

Helyszíni becslések szerint tízezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén pénteken késő délután annak a tüntetésnek a keretében amelyet "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelszóval hirdettek meg - tudósított az MTI.

A tüntetés a múlt heti, a meggyilkolt újságíróra való, akkor még politikamentes emlékezésként meghirdetett több ezres "gyászmenet" folytatásának tekinthető, ám attól eltérően a mostani megmozdulások szervezői követeléseik között már nyíltan megjelölték a kormány távozását is.

A délután ötre meghirdetett tüntetés résztvevői fél órával a rendezvény kezdete után már csaknem egészében megtöltötték az SNP teret, az 1989-es rendszerváltoztatás legnagyobb tömegrendezvényeinek helyszínét. Bár a résztvevők számáról eddig hivatalos becslés nem látott napvilágot, ennek alapján feltételezhető, hogy a mostani a legnagyobb részvételű pozsonyi tömegmegmozdulás volt 1989 óta.

A tüntetők egy része "Elég volt Ficóból" és hasonló kormányellenes jelszavakat tartalmazó transzparenseket emelt a magasba. Sokan közülük az allforJan hashtaget tartalmazó kitűzőt viseltek , utalásként a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra. A tüntetés szónokai többnyire az újságíró-gyilkosságról, annak vélt összefüggéseiről, Robert Fico kormányának távozásáról és a tüntetés békés megtartásának fontosságáról beszéltek. (Szlovák kormányválság: az EU ellenőröket küld - ezt már olvasta?)

A szervezők hat óra körül jelentették be a tüntetés végét, azt követően a tömeg szétoszlott.

Pénteken hasonló, de jelentősen kisebb részvételű megmozdulásokat tartottak több más szlovákiai városban is. Azokon néhány százan, illetve egy-két ezren vettek részt.

Robert Fico kormányfő a héten többször is megismételte, hogy "az újságíró- gyilkosság után történtek" egy olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részei, amelynek "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott."

A kormányfő a kialakult feszült belpolitikai helyzetről pénteken a másik két legfőbb közjogi méltósággal Andrej Kiska államfővel és Andrej Danko házelnökkel is tárgyalt, bár az egyeztetésen a tervekkel szemben nem írtak alá közös deklarációt mindhárman a "társadalmon belüli nyugalom" fenntartásáért emeltek szót.

A képen a 2018. március 9-i tüntetés, forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.03.10 13:33

@tahóPifta: "A szlovákok tökösebbek!"
Ja, egy focimeccsre, vagy egy koncertre többen mennek el..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.03.10 13:04

Megértem, hogy a lakájmédia a pár tízezres tüntetést "nagyon nagy"-nak titulálja. Főleg annak tükrében, hogy a hazai liberálbolsevik csicskáknak néhány 10-100, legjobb esetben 1-2 ezres tüntetést sikerült kicsiholniuk szimpatizánsaikból.

Bizony, bizony, az érdektelenségből is kitűnik, hogy a neoliberális eszmék vég nélküli mantrázása erodálja a társadalmat, a társadalmi felelősségtudat jelentős csökkenését, társadalmi atomizációt eredményez. Így már érthető is, ha a lakájmédia "nagyon nagy"-nak titulál egy ilyen kis semmiséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.03.10 09:10

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html