Nagyon rossz hír jött az eurózónából

Az euróövezet üzleti kilátásait nyomon követő Markit kompozit beszerzésimenedzser-index értéke a márciusi 53,1 pontról 53 pontra csökkent, ami ugyan kis változás, ám az idén januári hasonló értéket leszámítva 14 hónapja a legrosszabb üzleti kilátásokról tanúskodik. A feldolgozóipar kilátásai kismértékben romlottak, míg a szolgáltatói szektoré valamelyest javultak a megelőző hónaphoz képest.
portfolio.hu, 2016. április 22. péntek, 10:38
Fotó: Reuters

A német feldolgozóipar kilátásairól árulkodó Markit beszerzésimenedzser-index értéke a várakozásokat felülmúló mértékben tudott emelkedni, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy kompenzálja egyrészt a szolgáltatói szektor rosszabb teljesítményét, másrészt az összesített eurózónás folyamatokat.

Az eurózónás, összesített üzleti hangulat mérésére szolgáló Markit kompozit beszerzésimenedzser-index (mely a feldolgozóipari és a szolgáltatói mutató együtteséből tevődik össze) a márciusi 53,1 pontról 53 pontra csúszott le, ami az idén januári - szintén 53 pontot leszámítva - 14 hónapos mélypontot jelent.

Az összesített mutató értékének csökkenése az övezeti feldolgozóipari kilátások kismértékű romlásából fakadt, köszönhetően a francia ipar igen gyenge teljesítményének: az ország Markit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 48,3 pontra esett, ami szintén 14 hónapos mélypont, ráadásul vastagon az 50 alatti, vagyis zsugorodást jelző tartományban van.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK