Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megsegítésükre összegyűlt csaknem 19 millió fontnyi adomány alig 15 százalékához jutottak hozzá eddig a két hónappal ezelőtti londoni épülettűz túlélői és károsultjai - hívta fel a figyelmet pénteken az angliai és a walesi jószolgálati szervezetek működését felügyelő testület.

A Charity Comission tájékoztatása szerint a túlélőknek és a károsultaknak szánt segélyek célba juttatását megnehezítette a kezdetekben, hogy nehezen lehetett velük kapcsolatba lépni, mások pedig még mindig nem jelentkeztek - írta az MTI.

A Grenfell Tower június 14-i katasztrófájában legkevesebb nyolcvanan vesztették életüket. A segélyeket elsősorban azoknak szánják, akik elvesztették családtagjukat a tűzben, valamint a toronyház lakóinak, akik túlélték a szerencsétlenséget, de elvesztették otthonukat és ingóságaikat.

A Charity Commission a BBC-vel közölte: nyolc héttel a tűzvész után még csak 2,8 millió fontot osztottak szét a 18,9 millióból. A testület hozzátette, a jótékonysági szervezetek szeretnék megvitatni a túlélőkkel, hosszabb távon hogyan folyósítsák a fennmaradó összeget.

A grenfelli közösség köreiben viszont nő a feszültség, sokan ugyanis úgy vélik, egyes jószolgálati szervezetek működése nem átlátható, a segítség pedig nem érkezik meg hozzájuk elég gyorsan. A túlélők nem tudják - és egyre többször kérdezik -, hogy "hol van a pénz, ki osztja szét, miért nem érkezik meg" - mondta a Justice 4 Grenfell nevű csoport egyik képviselője, aki szerint nem világosak a feltételek sem, amelyek alapján a segélyeket folyósítják. "Nincsenek egyértelmű információk, könyörögni kell értük" - tette hozzá.

A segélyek célba juttatását felügyelő London Emergencies Trust júliusban bejelentette, hogy három kategóriát állított fel az azonnali támogatások folyósítására. Húszezer fontot határoztak meg azoknak, akik családtagjukat vesztették a tűzben, tízezer fontot azoknak, akiknek egy hetet vagy többet kellett kórházban tölteniük és 3500 fontot azoknak, akik egynapos kórházi ellátásra szorultak.

Van egy tízezer fontos segély is, amit akkor kapnak meg a családok, ha már találtak új otthont maguknak.

A tűzvész június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófát a rendőrség szerint valószínűleg egy zárlatos hűtőszekrény okozta. A vizsgálat azonban az épület külső burkolóelemeire összpontosul, különös tekintettel arra, hogy a tűzvész után megvizsgált hasonló burkolatú toronyházak épületburkolati mintái közül egy sem felelt meg az előírásoknak a hatósági tűzbiztonsági próbákon.

A tűz után a brit kormány hatszáz toronyház tűzbiztonsági ellenőrzését rendelte el.