Nagyot ugorhat a francia államháztartási hiány

Jövőre a francia GDP-arányos államháztartási hiány az EU által megengedett 3 százalék fölötti lesz, valószínűleg eléri a 3,4 százalékot - vélte Richard Ferrand, a francia nemzetgyűlés elnöke, aki a Le Journal du Dimanche című francia lapnak nyilatkozott.
Szabó Dániel, 2018. december 16. vasárnap, 16:59
Fotó: AFP - Joel Saget.

A hiány azért lépi át a 3 százalékot, mert Emmanuel Macron francia államfő, engedve a kormány ellen hetek óta tüntetők követelésének, 10 milliárd euróval növelte az államháztartási hiányt. Ezt megelőzően 2,8 százalékra várták a francia GDP-arányos államháztartási hiányt - írja az MTI.

A lapinterjúban a francia parlament elnöke hangsúlyozta, hogy a hiánynövekedés úgymond egyszeri, és nem szerkezeti gondok okozzák.

Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztos a minap azt mondta, hogy tolerálják a hiányszintet, ha az csak ideiglenes.

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn jelentette be, hogy egyebek mellett megemelik a minimálbért, járulékmentessé teszik a kétezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjakat, illetve adó- és járulékmentessé teszik a túlórapénzeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK