Nagyot ugrott az USA költségvetési hiánya

Jelentősen, 23,1 százalékkal nőtt az amerikai költségvetés kilenchavi hiánya az egy évvel korábbihoz képest, amikor rekordszintre nőtt a büdzsé kiadása és bevétele.
K. Kiss Gergely, 2019. július 12. péntek, 07:44
Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államokban októberben kezdődött a költségvetési év. Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint az októbertől számított kilenchavi halmozott hiány 747,1 milliárd dollár volt, 140 milliárd dollárral több az egy évvel korábbihoz képest.

A kilenc hónapban a bevétel 2,7 százalékkal, a kiadás 6,6 százalékkal nőtt.

A júniusi deficit 8,5 milliárd dollár volt, kisebb az egy évvel korábbi 74,9 milliárd dollárnál és nagyobb a szakértők által várt 6,350 milliárd dollárnál. Júniusban a kiadás éves összevetésben 12,5 százalékkal, 342 milliárd dollárra csökkent, a bevétel 5,6 százalékkal, 334 milliárd dollárra emelkedett.

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) a folyó költségvetési évre 897 milliárd dollár hiányt vár (ami a GDP 4,2 százaléka) és úgy véli, hogy 2022 és 2029 között egyszer sem lesz kisebb a deficit ezer milliárd dollárnál.

A tavaly szeptember végével záródott évben a költségvetési hiány 17 százalékkal, 779 milliárd dollárra emelkedett, ami a GDP 3,9 százalékának felelt meg. Egy évvel korábban a GDP-arányos hiány 3,5 százalék volt.

Utoljára 2001-ben zárt aktívummal az amerikai költségvetés. A legnagyobb hiány eddig 2009-ben volt, 1410 milliárd dollárral, ami a GDP 9,8 százaléka.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.07.12 10:19

Az idióta szociopata műve, aki épp a napokban "szerénykedett" azzal, hogy az USA-é a világ legnagyobb gazdasága, és a legerősebb hadserege - ezért bármit megtehet.
A nagyon hülye nem tudja, hogy a II. világháború után folytatott agresszív, a háborúk sorozatával járó külpolitika nagyon sokba kerül, miként a nemzetközi kereskedelmi rendszer szétverése is.
Olyan adósságállományuk van, amit soha nem tudnak visszafizetni, tehát az amerikai álmot a hitelező országok (pl. nagymértékben Kína és Japán) finanszírozzák. Nem beszélve arról, hogy milyen mértékben visszaélnek a dollár tartalék valuta szerepével.
Csak azért nem buktak még be, mert magukkal rántanák az egész világgazdaságot is.
De, semmi sem tart örökké. Trump sikeresen kiválthatja az útálat olyan fokát a többi országból, hogy semmi sem lesz drága a megbuktatásáért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html