Miután Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján világossá tette, hogy az európai jegybank decemberben megfontolja monetáris politikájának további lazítását, újra azon spekulálnak az elemzők, mennyire gyengülhet az euró a dollárral szemben - írja a CNBC.

A bankelnök azzal indokolta elhatározásukat, hogy az infláció továbbra is rendkívül alacsony, így nem ösztönzi beruházásokra a vállalatokat, illetve vásárlásra a fogyasztókat.

A szakértők mindezt úgy értelmezik, hogy a bank meghosszabbíthatja monetáris enyhítési programját (QE), amelynek kifutását az induláskor, idén márciusban 2016. szeptemberében határoztak meg. További lehetőség, hogy megemelik a program 1,1 ezer milliárd eurós keretösszegét.

Hullámvasút

Az euró azonnal gyengüléssel reagált a pénzkínálat lehetséges bővülésére: árfolyama 1,3 százalékkal, 1,11 dollár/euróra módosult. A tendencia pénteken is folytatódott. Az ázsiai kereskedésben 1,1072-re is lement a jegyzés, majd londoni idő szerint valamikor reggel hét óra tájban visszakapaszkodott az 1,11-es szint fölé.

A közös európai valuta hullámvasútra került, miután az ECB elindította a QE-t. A fél évvel ezelőtti bejelentés után 12 éves mélypontra, 1,0560 dollár/euróra gyengült, ám azóta - néhány héttel ezelőtt - egy pillanatra az 1,16-os szintet is érintette.

Az elemzők egy része úgy véli, hogy az eurót súlyos megrázkódtatás érheti, ha az ECB - Dragi megjegyzésének megfelelően - decemberben monetáris enyhítésének bővítése mellett dönt, és ezzel egyidejűleg a Fed ugyanebben a hónapban - meglépve a régóta várt szigorítást - emeli alapkamatát. Ebben az esetben az európai jegybank gyengítené, miközben az amerikai erősítené saját valutáját.

Paritás

A paritás elérése benne van a pakliban - mondja Richard Yetsenda, az Australia & New Zealand Banking Group elemzője. Az eurót most is csak a befektetők kockázatkerülése tartja viszonylag erősen. Amikor felizzanak a találgatások a Fed szigorításával kapcsolatban, a rizikót kerülő befektetők - akik nem merik vállalni azt a kockázatot, hogy az amerikai jegybank mégsem lép - eurót vásárolnak.

Ha azonban a Fed szűkítené, az ECB pedig bővítené a pénzkínálatot, akkor az európai valuta becsúszhatna az 1,05-1,15-ös sáv alá, amelyben egy idő óta ingadozik - teszi hozzá a szakértő. Mások is hasonlóan gondolhatják. Japán legnagyobb bankja, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU) immáron 1,09, a Pantheon Macroeconomics tanácsadó cég 1,08 dollár/eurós árfolyamot jósol decemberre.

Lassan a testtel!

Nem mindenki ért azonban ezzel egyet. Kit Juckes, a Société Générale devizastratégája kétli, hogy Draghi szavai elegek lennének az euró további gyengítéséhez. Ami azonban még ennél is fontosabb, a QE bővítése sem lenne elegendő ehhez. Szerinte a közös európai valutát csak az fektetné két vállra, ha az ECB a monetáris enyhítés bővítése mellett tovább vinné lefelé a negatív tartományban a kereskedelmi bankok betéteire adott kamatát.

Magyarán, ha még többet kérne a pénzintézetektől a jegybankban tartott pénzükért. Emellett szerinte feltétlenül szükség van a Fed kamatemelésére is ahhoz, hogy a dollár erősítse pozícióit a dollár-euró-jen nagy hármasban.