Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Végső soron, ugyan egy későbbi időpontba, de el fog indulni a déli határkerítés építése, amelyre oly nagy szükségünk van, és a cechet Mexikó fogja állni - írta több millió követőjének a twitteren Donald Trump, az USA elnöke. Első számú választási ígéretének teljesítése azonban súlyos következményekkel járhat - derül ki a Washington Post háttérelemzéséből.

A történet vége az lehet, hogy az határkerítés finanszírozásával kapcsolatos törvényhozási vita alááshatja az elnök és a kongresszus kapcsolatát és olyan pályára állíthatja a Republikánus Pártot, amelyben mindenki vesztes lesz. Az elnök fejjel mehet a falnak: teljes négyéves ciklusát tönkre teheti egyetlen ügy miatt.

Fal épülhet Trump és pártja között

Egy kerítés építése a legdrágább és egyben a legkevésbé hatékony módja a határ biztonságossá tételének. Ezt nem Trump egyik ellenfele mondta, hanem Will Hurd texasi republikánus szenátor még januárban. (Texas állam határa adja az USA-mexikói határ 40 százalékát.) Ezért Hurd nem támogatja a felépítését, és ami fontosabb: egyetlen érintett államból delegált republikánus képviselő vagy szenátor sem.

Az elnök szerint a fal biztonságot és védelmet kínál majd az Egyesült Államok lakóinak. Ehhez képest jelenleg még az érintett tagállamok saját pártjához, a republikánusokhoz tartózó politikusait sem tudja meggyőzni erről. Pedig az ő választókerületeik lehetnének a legnagyobb haszonélvezői mindezen áldásoknak.

Ha Trump erőlteti a fal felépítését, azzal tovább rontja amúgy sem fényes kapcsolatát a pártjával, és nem ez lenne a legsúlyosabb következmény.

Leállhat az állam

A kongresszusnak a hét végéig kell elfogadnia azt a törvényt, amely az anyagi feltételek megteremtésével lehetővé teszi a kormányzat munkájának folytatását. Mindkét párt frakciója jelezte, hogy olyan tervezetet készítettek, amely lehetővé teszi az állami intézmények további zavartalan finanszírozását. (Rögzíti azokat a feltételeket, amelyek teljesítése mellett felemelik a kormány kiadási plafonját.) Így elkerülhetik, hogy megismétlődjön egyes kormányzati szervezetek 2013-as bezárása.

Az elnök falának finanszírozása nem szerepel ebben a kétpárti javaslatban, miközben a Fehér Ház 1,4 milliárd dollárt követel a projekt elindításához. Az utóbbi nagyon veszélyes, amikor csak néhány nap maradt arra, hogy biztosítsák a kormányzat folyamatos működését. A republikánusok költségvetési ügyekben kőkemény csoportját aggasztják a fal építésének beláthatatlan költségei, a hátállamok képviselői és a demokraták gyakorlatilag ellenzik ezt a pénzkiadást.

Nagyon kéne!

Trumpnak azonban rettentően nagy szüksége lenne, hogy felmutasson valamit legfőbb választási ígéretével kapcsolatban. Elnökségének első 100 napja szombaton ér véget, és nagyon hiányzik neki egy óriási győzelem. Ezt már csak úgy érheti el, hogy kipasszíroz a kongresszusból némi pénzt a nagy falra.

A végeredmény nagyon necces. Hogyan engedhetnének a republikánus képviselők a szintén republikánus elnöknek anélkül, hogy kockáztatnák a kormányzati intézmények leállását (mivel a finanszírozáshoz szükséges törvény nem születne meg a hét végéig)? A feladvány megoldásának nehézsége miatt adják a szakértők 50-50 százalékra annak esélyét, hogy egyes intézmények nem nyitnak ki a jövő héten.

Egységes ellenzék

A demokrata ellenzék ma korántsem egységes, ám egyesítheti politikusait, hogy szembe szálljanak az elnök falépítési törekvéseivel. Ha a kongresszus kormánypárti többsége beadja a derekát, és pénzt kínál a projekt megkezdésére, akkor azt mondhatják, hogy szemben az elnök ígéretével, nem Mexikó fizeti a cechet, hanem az amerikai adófizetők.

Emellett azzal érvelhetnek, hogy a republikánusok növelik az államadósságot, ami ellen igen hangosan szónokolta a választási kampányban. És ami mindennél fontosabb: mellettük áll a közvélemény. Egy korábbi CNN-felmérés szerint 55 százalékuk ellenzi a falat, a KVUE Austin friss vizsgálata szerint a texasiak 61 százaléka mond nemet rá. Ne feledjük: Texas állam elektorai Trumpot támogatták az elnökválasztáson.

Mindennek vége lehet

Az elnök és a kongresszus viszonya most sem fényes. Pártja képviselői és szenátorai segítenék Trumpot, ám kétséges, hogy neki milyen erős befolyása van felettük. Ezt bizonyította, hogy hiába fenyegette meg párttársait az egészségügyi törvény elfogadásával kapcsolatban, nem hallgatta rá. Egy időközi választás azt is megmutatta, hogy megszólalásaival nem tud eldönteni szavazásokat.

A gond az, hogy az elnök nem akaszthatja össze a bajszát a kongresszus egyik házával sem, ha el akarja fogadtatni nagy csinnadrattával beharangozott adóreformját, vagy újra akarja kezdeni az Obama-care átszabásával kapcsolatos vitát, vagy meg akarja előzni a kormány következő bezárásának veszélyét októberben.

Ironikus módon ha erőlteti legfontosabb kampányígérete megvalósítását, a mexikói fal felépítését, azzal alááshatja kormányzásának teljes hátralévő idejét. Maga ellen fordíthatja azokat az embereket, akikre égetően szüksége lenne tervei megvalósításához.