Nagyot eshet az olajár

Az olajkitermelés hatékonyságának javulása és az amerikai palaolaj-kitermelés miatt az olaj ára vissza fog csúszni 50 dollár/hordóra - mondta Christian Malek, a JP Morgan EMEA olajpiaci elemzési ágának vezetője a CNBC műsorában, amit a Portfolio idézett.
Domokos Erika, 2018. március 30. péntek, 07:40
Fotó: Napi.hu

Christian Malek úgy véli, hogy míg jelenleg körülbelül 60 dollár kitermelni egy hordó olajat, a technológia fejlődése miatt hamarosan ez az érték 50 dollár köré eshet vissza. A hatékonyság növelésével párhuzamosan megindul majd egy verseny a nagy olajkitermelők közt, ami akár 50 +/-1-2 dollárig nyomhatja majd le az olajárakat - áll a portálon.

Az amerikai palaolaj-kitermelés növekedése lesz az, ami még a technológia fejlődésénél is jobban felforgatja majd a piacot. (Ez teljesen átalakíthatja a kőolaj-kereskedelmet - léptek a kínaiak - ezt a cikket olvasta már?)

Jelenleg a WTI light 64,98 dollár/hordós árfolyamon mozog, míg a Brent 69,46 dollár/hordó. Az 50 dollárra való visszaesés 22-28 százalékos mínuszt jelentene.

A helyzetet némileg ellensúlyozhatja, ha Oroszország kiterjeszti az olajkitermelés csökkentéséről szóló, tavaly megkötött megállapodását az OPEC-országokkal. Szóba került az is, hogy akár egy példátlan hosszúságú, 10-20 éves megállapodás is születhet - írta a Portfolio.

HOZZÁSZÓLÁSOK