A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölte, hogy a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint 1,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés augusztushoz képest, ami 2014 augusztusa óta a legnagyobb mértékű csökkenés.

Elemzők 0,5 százalékos zsugorodásra számítottak szeptemberre az előző havi 3,0 százalékos emelkedés után. A jelentős visszaesés okát abban látják, hogy az augusztus szokatlanul erős volt. Az elemzők ugyanakkor a szeptemberi adatok ellenére a kilátásokat kedvezőbbnek ítélik meg.

Havi összehasonlításban, az energia- és az építőipari ágazatot nem számolva, az ipari termelés 1,7 százalékkal zsugorodott szeptemberben. Az építőipari termelés 1,5 százalékkal, a termelési eszközök gyártása 2,4 százalékkal, a félkész termékek előállítása 0,5 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése 1,9 százalékkal, az energiatermelés pedig 3,1 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben a nyersadatok szerint 1,2 százalékkal bővült Németország ipari termelése szeptemberben az előző hónapban mért 2,4 százalékos növekedés után.

Az idei harmadik negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző három hónaphoz képest, a hajtóerőt az építőipar 0,9 százalékos bővülése szolgáltatta. A német gazdasági minisztérium közlése szerint az építőipar magas rendelésállománya és a hangulat javulását tükröző mutatók arra engednek következtetni, hogy a következő hónapokban a feldolgozóipar bizonyos mértékben fellendül.

Az építőipar szakmai szervezete, a ZDB éppen kedden közzétett előrejelzésében javította az idei évre vonatkozó értékesítési várakozásait az ingatlanépítések megszaporodásának és az infrastruktúrára költött kormányzati kiadások emelkedésének köszönhetően.