Áprilisban az eurózóna folyó fizetési mérlegének hiánya 5,1 milliárd eurót halmozott fel - áll az Eurostat közleményében.

Az egyenleg komponenseit tekintve, a transzferek 7,3 milliárd euró hiányt, a jövedelmek pedig 2,7 milliárd euró mínuszt mutattak, amit csak részben tudott ellensúlyozni a szolgáltatások 3,6 milliárd eurós és a termékek 1,3 milliárd eurós többlete.

Az áprilisig tartó 12 hónapban a szezonálisan igazított mérleg 32,3 milliárd eurós - az eurózóna GDP-jének 0,4 százalékára rúgó - hiányt halmozott fel, ami 153,8 milliárd eurót tett ki egy évvel korábban.

A mérleg javulásában jelentős szerepet játszott, hogy a 23 milliárd eurós mínuszt produkáló termékforgalom 48,9 milliárd eurós szufficitbe csapott át, a jövedelemegyenleg deficitje pedig mérséklődött (100,2 milliárdról 85,2 milliárdra) és a szolgáltatások többlete is javult (34,5 milliárdról 35,9 milliárdra).

A pénzügyi mérleg oldaláról, a kombinált közvetlen és portfolió befektetések 19 milliárd euró pluszt mutattak fel áprilisban, köszönhetően a nagyobb számban eladott eurókötvényeknek.

A közvetlen befektetések mínuszáért főként az egyéb tőke - a vállalatközi hitelek - kiáramlása tehető felelőssé.

A származtatott eszközök egyenlege közel egyensúlyban volt.

A tartalékok 522 milliárd eurót mutattak április végén, a hónap során a tranzakciók kiegyenlítették egymást.

Az áprilisig tartó 12 hónap alatt, a kombinált közvetlen és portfolió befektetések egyenlege 161 milliárd eurós pluszt mutatott fel, szemben az egy évvel ezelőtti 233 milliárdos szufficithez képest.