Nagyot lendíthet Orbán karrierjén Trump

Az EU vezető köreiben attól tartanak, hogy Donald Trump amerikai elnök európai látogatása hátszelet adhat a finoman szólva euroszkeptikus lengyel és magyar kormánynak. Trumpnak javítania kellene viselkedésén a nemzetközi találkozókon.
Komócsin Sándor, 2017. július 6. csütörtök, 11:21
Fotó: MTI/EPA

Európai vezetői körökben attól tartanak, hogy Donald Trump amerikai elnök hét végi látogatása az öreg kontinensen hátszelet adhat Európa szélsőjobboldali politikusainak - idézett a brit Independent egy neve elhallgatását kérő, korábban az uniós szakapparátusban dolgozó tisztviselőt. Az USA első embere a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 vezetőinek hamburgi csúcsértekezletére érkezett Európába.

Második vizit

Ez a második útja ide elnökként, korábban május végén a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 olaszországi csúcstalálkozóján vett részt. Trump lengyelországi kitérővel érkezik Németországba és Varsóban az euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) párja irányítása alatt álló kormány meleg fogadtatásban részesíti. Biztosan jobban örülnek a látogatásának, mint számos más európai ország fővárosában tennék.

A lengyelországi látogatás programján szerepel egy olyan további találkozó is, ami idegességet okozhat Európa nyugati felén. Nevezetesen Trump bekukkant a Három tenger kezdeményezéshez csatlakozott 12 állam elnökének tanácskozásárára. Ezt a politikai projektet tavaly indította útjára a lengyel és a horvát vezetés. Célja a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között lévő 12 ország kereskedelmi, infrastrukturális, energetikai és politikai együttműködésének erősítése.

Lökést adhat

Egy, a Három tenger kezdeményezésben részt vevő 12 ország egyikében élő, korábban vezető tisztséget betöltő informátor azt mondta a Politico című amerikai hírportálnak, hogy sokan tartanak Trump fellépésének hatásától. Úgy vélik, hogy az amerikai elnök lengyelországi vizitje lökést adhat az országot de facto vezető Jaroslaw Kaczynski PiS-elnöknek és olyan szélsőjobboldali társainak, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Attól tartok, hogy hátszelet adhat Kaczynskinek és Orbánnak felidézve azt, ahogy a 2000 utáni Bush-kormány hadügyminisztere, Donald Rumsfeld felosztotta a kontinenst öreg és új Európára - fogalmaz a diplomata.

Most nem azon az alapon húznák a határt, hogy a kelet-közép-európai államok jobban támogatják az USA-t a terrorizmus elleni háborújában, hanem azon, hogy az új Európa e két politikusa testesíti meg a bevándorlásellenességgel összefonodó euroszkepticizmust, ami közel áll Trump felfogásához.

Rossz emlék

Donald Trump európai látogatásának fő kérdése, hogyan fog szerepelni az USA első embere. Első elnöki utazásán, amelyet a Közel-Keleten kezdett és Európában fejezett be, úgy viselkedett, mint egy "részeg turista" - vélekedett a washingtoni külügyminisztérium egyik neve elhallgatását kérő tisztviselője. "Hangos volt és tahó. Nagy lendülettel vetette bele magát a táncmulatságba, és a pörgés és forgás közben úgy lépett rá mások lábára, hogy észre sem vette". Ezzel csak az a gond, hogy az ilyen stílus a diplomáciában nem szokott eredményt hozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.07.07 22:17

@pmksz: akkor nézd meg ízelítőnek ezt a rövid videót...valóban egy tenyeres-talpas tahót fox látni
https://www.youtube.com/watch?v=0XRgBI_CWuI
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.07 12:23

Minek kell rinyálni, kívül tágasabb kirúgni őket. Két feudális múltban élő ország történelmük a sikertelenség és az önpusztítás. És ezek akarják megmondani a frankót!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.07 12:12

@pmksz: a lényeg hogy névtelen, mint a legtöbb megszólított ilyen-olyan "szakértő", magyarul bármelyik újságíró azt ír le amit akar, ezzel takarózva éppen politikai beállítottságánál fogva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2017.07.07 11:53

Imádom ezt a megfogalmazást! "korábban vezető tisztséget betöltő informátor" Ez azt jelenti, hogy az előző időszak liberális kormányának egy embere, aki azóta a fasorban sincs, tehát jól értesült, szakmailag megkérdőjelezhetetlen, hiszen csak ő értett mindenhez akkor is és most is. Ja, és a partvonal mellől látja, hogy mi a jó és mi a rossz. Mint a magyar labdarugó szurkoló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html