Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés az év végéig lesz érvényben. A kitermelés jelenlegi szinten tartása ártana az olajkeresletnek és az olajfelhasználóknak - véli Hálid al-Falih szaúdi energetikai miniszter.

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei abban állapodtak meg, hogy a kartellen kívüli szövetségeseikkel együtt - utóbbiak élén Oroszországgal - nagyjából napi egymillió hordóval, a globális kínálat egy százalékának megfelelő mennyiséggel növelik kitermelésüket júliustól kezdve. (Váratlan helyről dobnak mentőövet az autósoknak - ezt a cikket olvasta?)

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval visszafogják a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig meghosszabbították.

Jelenleg azonban a korlátozási célt jóval, 40-50 százalékkal meghaladó mértékben teljesítik, azaz a kiindulási, 2016. októberi szinthez képest napi 2,8 millió hordóval kevesebb olajat termelnek ki. Ennek oka egyebek között az, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela nem használja ki kitermelési kvótáját.

A szaúdi miniszter pénteken azt mondta: "Meg akarjuk előzni, hogy olyan hiány és feszültség alakuljon ki a piacokon, mint amit 2007-2008-ban láttunk". Falih azokra az időkre utalt, amikor az olaj hordónkénti ára közel 150 dollár volt.

A kép forrása: Shutterstock.