Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg nyáron többlet volt a tehéntejből az uniós országokban, addig mostanra egyre nagyobb hiány alakul ki - írja a pozsonyi Új Szó. A nyers tej azonnali piaci ára Olaszországban a 2016 18. és 46. hete között majdnem duplájára nőtt, Hollandiában nagyjából ugyanebben az időszakban 140 százalékkal ugrott meg. Németországban az ottani üzletláncok már 40 százalékkal fizetnek többet a termelőknek, mint nyáron.

A drágulás Szlovákiát sem kerülte el: míg a nyári hónapokban literenként átlagosan 29 centet kértek az üzletekben a legolcsóbb tejekért, ez az év végére 49 centre nőtt. A hátterében az elmúlt hónapok tejválsága áll. Emiatt egyre több tejtermelő számolta fel az állományát. Tavaly óta csak Szlovákiában 80 farmot szüntettek meg nagyjából tízezer fejőstehenet küldve a vágóhídra.

Tovább bajok jöhetnek

Az üzletláncok jelezték, hogy az eddigi drágulás csak a kezdet volt. A karácsonyi ünnepekre való tekintettel az elkövetkező hetekben ugyan nem terveznek nagyobb áremelést, az ünnepek után azonban tovább nőhet a tej bolti ára.

A folyamat legnagyobb furcsasága, hogy a termelők és a feldolgozók egyelőre semmit sem éreznek a drágulásból, mert a felvásárlási árakról szóló szerződéseket korábban kötötték. Németországban literenként már 30 centet fizetnek az ottani termelőknek, miközben nálunk a felvásárlási ár még 25 cent körül mozog - panaszkodik Alexander Pastorek, a szlovákiai Tejtermelők Szövetségének elnöke.

Ha nem változik a helyzet, akkor jövő tavasszal újabb termelők számolhatják fel az állatállományukat. Az ágazat vesztesége az idei év végére az állami támogatás ellenére is elérheti a 40-45 millió eurót.