Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sabine Lautenschlaeger, az ECB hat tagú igazgatóságának egyik német tagja hétfőn meglepő módon már nyilvánosan kritizálta a központi bank további monetáris lazítással kapcsolatos terveit - tudósít a Reuters. Azt, hogy az Európai Központi Bank központi testületeiben éles vita folyik a monetáris lazítás szükségességével és mértékével kapcsolatban régóta ismert volt a piaci szereplők körében, az viszont viszonylag ritkán fordul elő a hírügynökség szerint, hogy ezek a törésvonalak a nyilvánosságra is kerülnek.

Az ECB elnöke, Mario Draghi pénteken mutatta be, hogy szerintük az ECB kvantitatív lazítási lépései, amelyek keretében államkötvényeket vásároltak, hogyan segítették az eurózóna gazdaságát, s ígéretet tett arra, hogy növelik a program nagyságát, ha szükségét látják.

Hétfőn azonban Lautenschläger azt mondta, a laza monetáris politikának is megvannak a maga korlátai, s a pénznyomtatás elsődleges célja a túlságosan lecsökkenő infláció stabilizálása kell legyen. Nem látok semmilyen okot további monetáris politikai lépések megtételére, különösen nem az eszközvásárlási program kiterjesztésére - mondta mindezt tíz nappal azelőtt, hogy az ECB testületének következő ülésére sor kerülne.

Lehet, hogy időt tudunk vele vásárolni, azonban nem segítünk azokon a strukturális problémákon, amelyek miatt lanyha a gazdasági fellendülés. Inkább az eddig megtett számtalan masszív erőfeszítésnek kellene időt adjunk, hogy teljes hatásukat ki tudják fejteni - tette hozzá. Egy ilyen lépés előtt alaposan mérlegelni kell a hozzá kapcsolódó költségeket és kockázatokat.