Nagyot szakítanak a szexiparban a nyugdíjasok

Nehéz helyzetbe hozta a világ nyugdíjalapjait az állampapírhozamok összezsugorodása. Bár az ezredforduló óta pénzük egy részét már nem kötvényekben, hanem ezeknél sokkal kockázatosabb befektetésekben fialtatják, az elmúlt időszakban sokkal durvább lépésekre kényszerültek.
Napi.hu, 2016. november 4. péntek, 10:11
Fotó: Napi.hu

Különös találkozó volt három évvel ezelőtt Amszterdamban. A holland nagyváros polgármestere összehívott két tucat nyugdíjalap-kezelő menedzsert, és nekik szegezte a kérdést: hajlandóak volnának-e alapjuk pénzéből finanszírozni a piros lámpás negyed rekonstrukcióját - kezdi a nyugdíjalapok új korszakáról szóló cikkét a Bloomberg.

Akkor csak két kéz emelkedett a magasba, ám ma már ugyanazok a menedzserek, akik részt vettek a találkozón, versenyeznének egymással, hogy ki kapjon befektetési lehetőséget a szexiparnak otthont adó városrész ingatlanjaiba - derül ki Boris van der Gijp nyugdíjbefektetési szakértő szavaiból.

Bordélyházak, szexshopok és drog

Az alapkezelők aggodalma nagyon is érthetőnek látszik, ha figyelembe vesszük, hogy a három éve felkínált ingatlanportfólió bérlői bordélyház-üzemeltetők, szexshoptulajdonosok és olyan kávéházak voltak, ahol több marihuána fogy, mint feketekávé.

Mindez legális, természetesen, ám a pikáns háttérben rejlő kockázat miatt a város 2009 és 2013 között csak 30 befektetőt tudott bevonni az ingatlanbizniszbe.

Az akkor jelentkező két nyugdíjalap egyike holland mezőgazdasági termelők, másika a Rabobank Groep alkalmazottainak pénzét kezeli. Bátorságuk magyarázata egyszerű: a nyugdíjalapok ugyan főként a biztonságosnak tekintett állampapírokba fektetik a pénzüket, ám a holland kötvények akkor kétszázalékos hozamot ígértek, ami mostanra nulla közelébe csökkent.

Zsíros profit

Más a helyzet az ingatlanbefektetéssel. Az alapok csak annyit kötöttek ki, hogy bordélyházakat üzemeltető cégek, illetve drogárusok nem bérelhetnek helyiségeket az ingatlanportfóliójukban, szexshopok azonban jöhetnek, feltéve, hogy rendesen fizetik a bérleti díjat.

Nem igazán normális dolog, hogy nyugdíjalapok a szexiparban fialtassák a pénzüket, ám üzleti oldalról nagyon jó befektetésről van szó - fejtegeti a van der Gijp. Az amszterdami lakáspiacon borzasztóan erős verseny folyik a helyekért. Tavaly a lakóingatlan-befektetések 10-15 százalékos hozamot hoztak a tulajdonosaiknak.

Változás

A nyugdíjalapok menedzserei a 2000-es évek elején kezdtek a kötvényeken túli befektetési lehetőségek után nézni, mivel az állampapírok hozama már akkor sem volt elég jó. Ekkortól jelentek meg az alapok portfóliójában a részvények, és a hedge fundok kínálta befektetési lehetőségek.

Ezeket nevezik alternatív eszközöknek a nyugdíjalapok esetében. Arányuk a teljes befektetési portfólión belül az 1995-ös öt százalékról 2015-re 24 százalékra ment fel.

Az Európai Központi Bank monetáris könnyítése, azaz erőteljes kötvényvásárlásai miatt négyezer-milliárd dollár értékű európai kötvény hozama negatív (azaz az ezekben fekvő pénz zsugorodik). Csak Nagy-Britanniában 1,3 ezer milliárd dollárral zsugorodott a nyugdíjalapok tőkéje a Brexit-népszavazást követő pénzpiaci hanyatlás miatt.

Unortodox fordulat

Nem csoda, hogy az ügyfeleik pénzének értékét féltő alapok szokatlan lépésekre szánják el magukat. Az egyik új befektetési célpont a gibraltári Lottoland Ltd. szerencsejáték-üzemeltető. A cég tavaly 100 millió erőt gyűjtött be a fogadásai hátterét fedező biztosítások finanszírozására.

Egyes befektetőik idén annak ellenére növelték a cégbe vitt tőkéjüket, hogy néhány nagy nyeremény után jókora összeget kellett kifizetniük. Az üzlet hasonló a szerencsejátékokhoz: minél nagyobb kockázatot vállal egy befektető, annál nagyobb - akár két számjegyű - hozamot fizetnek a pénzére.

A hozam az első

Több ehhez hasonló befektetés is van, például a szerencsejáték-iparba vitte pénze egy részét a brit orvosszövetség nyugdíjalapja. Emellett rehabilitációs klinikákba, egészségklubokba és autóaukciós site-okba is fektetett a tőkéjéből.

Ahogy az alap vezetője fogalmaz: magas nyugdíjat akaró ügyfeleik mindenekelőtt az várják el a pénzüket kezelő menedzserektől, hogy befektetett nyugdíjmegtakarításuk hosszú távon a lehető legmagasabb hozamot hozza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.11.04 11:13

Amsterdam-ban van Nyíregyháza utca. Az egyik legkelendőbb magyar exportcikk a magyar qu...a. Zürich detto.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html