Pedro Passos Coelho, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki vasárnap ismertette választási programját a párt országos tanácsa előtt, leszögezte, hogy teljes mértékben tiszteletben fogják tartani az Európai Bizottsággal, a valutaalappal és az Európai Központi Bankkal kötött megállapodás céljait. Közölte, hogy kormányra kerülése esetén gazdasági modellváltást hajt végre, szigorúan megnyirbálja a költségvetési kiadásokat és felfüggeszti a nagy infrastrukturális beruházásokat.

A következő kormánynak meg kell kezdenie a konkrét kiigazításokat - mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy az elvártnál is jelentősebben kell csökkenteni az állam túl nagy szerepvállalását a gazdaságban és a társadalomban.

Az európai pénzügyminiszterek várhatóan május közepén hagyják jóvá a segélycsomagot, amelyért cserébe szigorú gazdaságpolitikát és szerkezeti reformokat várnak el, hogy az államháztartási hiány mértékét GDP-arányosan a tavalyi 9,1 százalékról 3 százalékra szorítsák le.

Pedro Passos Coelho a köztisztviselők számának komoly csökkentése mellett azt ígérte, hogy a miniszterek száma nem lesz több tíznél, a tanácsadók számát felére mérséklik és a parlamenti képviselők számát 230-ról 181-re viszik le.

A privatizálásra váró állami tulajdonok körébe bevonnák a vízszolgáltatást biztosító közüzemi csoportot (Aguas de Portugal), a
Caixa Geral de Depósitos (CGD) nevű bankcsoport, valamint a közszolgálati audiovizuális média egy részét, illetve a Lusa hírügynökséget is. A gazdasági versenyképesség fokozása és a munkahelyteremtés érdekében a PSD a munkaköltségek csökkentését ajánlja a munkaadói terhek csökkentése révén, amit más adókkal kompenzálnak majd. Emellett módosítanák a munka törvénykönyvét, hogy rugalmasabb legyen a munkaerőpiac.

Az igazságügyben, a szociális politikában, a társadalombiztosításban és az oktatásügyben is lépni akar a szociáldemokrata párt - mondta Passos Coelho, aki személy szerint a szabad választás hívének mondta magát az oktatás és az egészségügy terén, visszautasítva ugyanakkor "mindennemű előítéletet az állami és a magánszolgáltatással kapcsolatban".

Portugáliában június 5-én tartanak előre hozott parlamenti választást, s a közvélemény-kutatások szerint a szociáldemokraták esélyesek a győzelemre.