Súlyos csapást jelentene a világgazdaság növekedésére, ha a kínai gazdaság a vártnál gyorsabban és nagyobb ütemben lassulna - írja a Fitch jelentése. A kedden publikált tanulmány szerint ha a kínai gazdaság növekedési üteme 2016 és 2018 között 2,3 százalékra lassulna, akkor az komolyan megzavarhatná a globális kereskedelmet és világszerte visszavetné a gazdasági növekedést, ami jelentős negatív hatással járna a feltörekvő piacokra és a magukat globálisan képviselő vállalatokra. Ebben az esetben a kamatok további hosszú időre alacsonyan maradnának, akárcsak a nyersanyagárak.

A globális GDP bővülése 2017-ben 3,1 százalékos lehet a Fitch elemzésében felhasznált, az Oxford Economics által készített előrejelzés szerint. A kínai növekedési sokk hatásait elemző forgatókönyv azt vetíti előre: ha az említett mértékben lassulna a kínai gazdaság, akkor a globális GDP növekedés 2017-ben 1,8 százalékra esne vissza.

Ennek eredményeként az Egyesült Államokban és az eurózónában is jelentősen elhalasztódna a kamatemelési ciklus megindulása, s az olajárak hosszabb ideig nyomás alatt maradnának - mondja a Fitch. Ez a két tényező válhatna a fejlett gazdaságok számára is meghatározóvá a következő évtizedben.

Ez egyelőre csak feltételezés

A Fitch eközben hangsúlyozta, hogy a vázolt forgatókönyv nem tükrözi a kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos jelenlegi várakozásaikat, inkább azért készült, hogy tesztelje a "hitelkapcsolatok" mélységét a kínai és a világ többi gazdasága között- A hitelkapcsolatok kifejezés alatt azt értik, hogy a kínai gazdaság teljesítménye hogyan befolyásolja globálisan sok vállalat hitelképességét. Egy jelentős kínai lassulás elsősorban a nyersanyagszektorban érdekelt cégek hitelképességi profilját alakítaná át drasztikusan a negatív irányban.

Persze nem csak a nyersanyag kitermeléssel foglalkozó cégek, de például a hajózási társaságok is megszenvednének egy ilyen fejleményt, de a technológiai, a feldolgozóipari és autóipari cégeken lévő nyomás is növekedne - írja az elemzés.

Andrew Steel, a Fitch igazgatója a CNBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, a nyersanyagszektor cégei már így is nyomás alatt állnak a csökkenő kínai kereslet és a csökkenő árak miatt. Egy jelentősen csökkenő kínai növekedés mellékhatásaként ezek a negatív hatások erősödnének.

A Fitch által elemzett vállalati portfólióban az olaj- és gázipari cégek 25 százaléka jelenleg is a befektetésre ajánlottnál rosszabb minősítéssel rendelkezik, a más nyersanyagszektorban érdekelt cégek esetében ez az arány 52 százalékos. Ha megvalósulna a modellben feltételezett hirtelen lassulás forgatókönyve, annak komoly tovagyűrűző hatásai lennének a magasabb hozamú kötvények piacán - figyelmeztetnek.

Még jók a számok

Az IMF legutóbbi elemzése szerint a kínai gazdaság növekedése 6,8 százalékos lehetett 2015-ben. Bár ez még mindig robusztusnak nevezhető, azonban jelentősen elmarad a korábbi évekétől, 2013-ban 7,7, 2014-ben 7,3 százalékkal bővült az ázsiai ország gazdasága a hivatalos, megbízhatónak éppen nem nevezhető statisztikai adatok szerint. Az IMF 2016-ra további lassulásra számít, 6,3 százalékos bővüléssel.

A jelentés kiemeli, Kína gyors növekedése és a világ többi részével elmélyülő gazdasági kapcsolatai miatt a globális befektetőknek számolniuk kell azzal, milyen hatásai lehetnek gazdasága drasztikus lassulásának.