Nagyot üthetnek a litvánok az oroszokon

A litván politikusok egy része ki akarja zárni az orosz olajvállalatokat az ország offshore mezőinek kitermeléséből. Attól tartanak, hogy ha sokat halogatják a fúrásokat, akkor az orosz felségvizeken már aktív Lukoil elpumpálja a litvánok olaját is.
Barabás Júlia, 2018. március 19. hétfő, 06:11
Fotó: Reuters

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a litván felségvizek alatt levő offshore olajmezők kitermelési jogát ne orosz cégek kapják meg - idézte litván politikusok és szakértők véleményét a Rzeczpospolita. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök múlt heti litvániai látogatásán érdeklődött Lengyelország részvételi lehetősége iránt a litván tengeralatti olajmezők felkutatásában és a kitermelésben, amelyben a PKN Orlen is érdekelt.

Vilniusban örömmel vették az érdeklődést, különösen mert sokan meg akarják akadályozni, hogy az orosz Lukoil, amely az mezők orosz oldalán már megindította az olajkitermelést, a litván oldalhoz is hozzáférjen. Romasz Svedasz litván szakértő szerint jó jel a lengyelek érdeklődése, de felhívta a figyelmet arra, hogy Litvániának nincsen tapasztalata a nagy olajprojektjekben, ezért lépésről lépésre kell haladni a szerződések megkötésében.

Ez alatt azt érti, hogy közbeszerzést kellene kiírni a kitermelésre, hogy megtalálják a legjobb jelentkezőt. Ennek kellene lennie a legfontosabb kritériumnak a beruházással kapcsolatban, ezért úgy kell azt megfogalmazni a pályázatot, hogy senkit se diszkrimináljanak. Ne feledjük, hogy a Lukoilnak már vannak tapasztalatai ezen a területen..

Vitaitas Landsbergis egykori konzervatív vezető unokája viszont úgy látja, hogy az oroszokat nem kellene stratégiai projekthez engedni, mert ez veszélyezteti Litvánia biztonságát. Mindent meg kell tenni, hogy bizonyítsák a kőolaj létezését a litván vizek oldalán, mert ellenkező esetben az oroszok fogják elpumpálni Litvánia fekete aranyát is.

A fotó forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK