A minisztérium tájékoztatása szerint a kivitel éves összehasonlításban 2,2 százalékkal esett vissza. A Nikkei és a Dow Jones által megkérdezett elemzők kisebb, 2,0 százalékos csökkenésre számítottak. Februárban 9,0 százalékkal nőtt az export az előző év hasonló időszakához képest. Az autókivitel 27,8 százalékkal esett vissza, ami 2009 októbere óta a legnagyobb csökkenés. Akkor a pénzügyi válság hatására 37,2 százalékkal zuhant az autók exportja.

A minisztérium szerint a földrengést megelőző 10 napban éves szinten 14,8 százalékkal nőtt a kivitel. A hónap hátralevő részében azonban 9,7 százalékos visszaesés volt.

Az ázsiai ország importja 11,9 százalékkal nőtt márciusban az előző év hasonló időszakához képest elsősorban a magasabb energia- és nyersanyagárak miatt. Februárban 9,9 százalékkal nőtt éves szinten a behozatal értéke. A japán külkereskedelmi többlet 78,9 százalékkal 196,5 milliárd jenre esett vissza márciusban.

Takumori Akijosi, a Sumitomo Mitsui Asset Managment vezető közgazdásza szerint a japán külkereskedelmi egyenlege áprilisban és májusban negatívba fordulhat, amennyiben az export és az import a márciusban tapasztalt változást folytatja. Az elemző szerint a külkereskedelmi egyenleg romlása miatt a szigetország gazdasága is zsugorodhat az áprilistól júniusig terjedő időszakban.