Jens Spahn "nyomatékosan bátorítja" a döntéshozókat, hogy egyelőre ne engedjék az ilyen rendezvények megtartását - írta az MTI. Szerinte eddig nem történt elég erőfeszítés a vírus terjedésének feltartóztatására, ezen pedig "a dinamikusan változó helyzetre tekintettel gyorsan változtatni kell".

A rendezvények lemondása komoly következményekkel jár, de az egészség a gazdasági, pénzügyi érdekeknél előbbre való - véli az egészségügyi miniszter. A következő napokban elkezdődnek az egyeztetések arról, hogy miként lehet enyhíteni a rendezvények elmaradásából fakadó pénzügyi, gazdasági károkat.

Németországban a járványügyi védekezés tartományi feladat, a szövetségi kormány így csak ajánlásokat tehet és összehangolhatja az erőfeszítéseket.

Nőtt a betegek száma Németországban is

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, vasárnap reggeli összesítése szerint 902 embernél mutatták ki az új koronavírust. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon. A járványnak eddig egy német állampolgárságú halálos áldozata van, a 60 éves férfi Egyiptomban hunyt el vasárnap, a helyi egészségügyi minisztérium közleménye szerint egy hete érkezett az országba.

Németországban a védekezés eddig nem járt komolyabb korlátozásokkal. Lemondtak ugyan több tömegrendezvény - például a Lipcsei Könyvvásárt -, de a mindennapi élet nem változott meg számottevően. Jens Spahn vasárnapi nyilatkozata alapján nem biztos, hogy ez sokáig így marad.

Lassítani kell a járvány terjedését

A miniszter hangsúlyozta: a legfőbb cél a járvány megfékezése, mert minél lassabban terjed a vírus, annál jobban megbirkózik vele az egészségügyi rendszer. Ezért mindenkinek végig kell gondolnia, "mi az, ami annyira fontos, hogy a következő két-három hónapban nem lehet nélkülözni, legyen az egy szórakozóhely meglátogatása, egy családi körben megünnepelt születésnap vagy egyesületi ülés".

Bízom benne, hogy a polgárok okos döntéseket hoznak - fogalmazott Jens Spahn, kiemelve, hogy az elővigyázatosság főleg az idősek és krónikus betegek védelmét szolgálja.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban.

Csehországban 26-ra emelkedett a betegek száma

Csehországban már 26-ra emelkedett az új koronavírussal fertőzött személyek száma. A betegség eddig minden esetben enyhe lefolyású - közölte vasárnap reggel az egészségügyi tárca. A vírus egy hete jelent meg, és eddig összesen 787 személynél készítettek laboratóriumi teszteket, ennek negyede a hét végén készült - írta Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren.

Andrej Babis cseh kormányfő vasárnap annak a véleménynek adott hangot, hogy Olaszországnak meg kell tiltania állampolgárai számára, hogy külföldre utazzanak meggátolandó a koronavírus terjedését. A cseh televíziónak azt mondta Babis, hogy szerinte Giuseppe Conte kormányfőnek kell felszólítania az olaszokat arra, hogy ne utazzanak Európába, mert "mi itt a schengeni-övezeten belül nem rendelhetünk el egy ilyen intézkedést".

Felszólította egyben az Olaszországban lévő cseheket, köztük az ott dolgozókat is arra, hogy térjenek haza, és úgy vélte, a turistaúton tartózkodóknak azonnal haza kell térniük - írta az MTI.