Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 70 vádlott és több mint 100 védőügyvédjük próbálják megmagyarázni, miért nem ütközött törvénybe az, hogy szervezetet alkotva fosztogatták a macedón államkincstárt - sztrádamatricákat hamisítottak és árusították éppen azok, akikre az autópályák őrzését és a sztrádadíjak beszedését bízták. A vádirat 400 oldalas, és számtalan bizonyíték - hang- és videofelvételek, tanúvallomások - támasztja alá az ügyészség gyanúját, miszerint a tavaly decemberben letartóztatottak mintegy 2 millió euróval csapolták meg az államkincstár bevételét. Ennek ellenére sokan kételkednek az ügy kimenetelében - írta a Balkan Insight.

A bűnszövetkezetet ugyanis már 2007-ben leleplezték és a gyanúsítottakat letartóztatták, de miután az emberi jogok védelmezői és ügyvédeik szerint a rendőrség törvényellenesen alkalmazta a titkos megfigyelés eszközeit, a fellebbviteli bíróság érvénytelenítette az egész eljárást, sőt több vádlottnak kártérítést ítélt meg az emberi jogok európai bírósága, amiért indokolatlanul túl sokáig tartották őrizetben. Ezért most fokozottan ügyeltek arra, hogy a vádakat képesek legyenek egyértelműen bizonyítani.

Mivel a szervezett bűnözés elleni harc gyengesége az egyik fő vádpontja az Európai Uniónak Macedóniával szemben, az utóbbi években a kormány számos rendőri akciót indított a bűnözés és a korrupció megfékezésére, amely alól nem voltak kivételek az orvosok, a nyugdíjalapok kezelői és rendőrtisztek sem. Az Európai Bizottság méltatta ezeket az erőfeszítéseket, ugyanakkor viszont bírálta azt, hogy gyakran megsértették a letartóztatásnál a gyanúsítottak emberi jogait és túl sokáig tartották őket előzetesben.