Nagyvállalatnál gyakrabban beteg a magyar

A nagyobb vállalatoknál dolgozók több időt töltenek betegállományban, mint a kisebbeknél, összességében a versenyszférában a munkaidő 14 százaléka vész el.
Komócsin Sándor, 2018. július 5. csütörtök, 08:48
Fotó: Shutterstock

A versenyszférában a hivatalos munkanapok 14,1 százalékában nem dolgoztak a magyar munkavállalók szabadság, betegség, igazolt vagy igazolatlan távollét miatt 2016-ban - adta közre a Központi Statisztikai Hivatal elemzését a Világgazdaság. Tavalyelőtt átlagosan 39,1 napot töltöttek távol a munkahelyüktől.

A betegállomány miatt kieső munkanapok száma a fizikai dolgozóknál csaknem duplája volt a szellemi munkakörben foglalkoztatottakéhoz képest. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a szellemi munkakörben dolgozók átlagosan három nappal töltöttek több időt munkavégzéssel, mint a fizikaiak.

Minél nagyobb létszámú egy vállalkozás, annál több a betegség miatt kieső napok átlagos száma. Míg az 5-49 fős szervezeteknél dolgozók átlagosan fejenként csak 3,8 napot voltak táppénzen vagy betegszabadságon (a fizikaiak 4,6, a szellemiek 2,6 napot), addig az 50-249 közöttieknél ez már 8,7 nap (10,4, illetve 5,7 nap), de ez is jóval alacsonyabb volt, mint a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozásokra jellemző 11,2 nap (14, illetve 7,1 nap).

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK