Lengyelország 20 millió AstraZeneca oltást vett, hogy ebből négymilliót továbbadhasson - adta hírül az onet.pl. Ezeket az oltásokat az unión kívüli országoknak szánják - mondta el Maciej Milkowwski egészségügyi miniszterhelyettes. A Ukrajnába, Grúziába, illetve Nyugat- és Kelet-Balkánra, például Albániába szállítanak.

Az unió formális egyetértéséről tárgyalnak az oltások további eladásához, a megegyezés háromoldalú kell legyen az érdeklődő ország, az unió és a gyártó között. Még nincs meghatározott időpont ezeknek az adagoknak a további eladására, a döntés a második negyedévben várható, akkor, ha több adag érkezik Lengyelországba, mint amennyi lengyel állampolgárt olthatnak be.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) előrejelzése szerint a feltételes engedélyt márciusban adják ki, az amerikai Johnson & Johnson oltására. Eddig a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája kapott zöld utat. Lengyelország 100 millió adag oltásra kötött szerződést, ebből 20 millió az AstraZeneca, 41 millió a Pfizer, csaknem 17 millió a Johnson&Johnson, 6,7 millió a Moderna és 5,7 millió a CureVac terméke.