Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tajvani piackutató cég friss jelentése szerint a február elején megállt kínai napelemgyártásban a helyzet máris kezdett normalizálódni - írja a PV Magazine.

"A kapacitáskihasználás az ellátási láncban márciusban 80 százalékra emelkedett, és fokozatosan stabilizálódik a modulkínálata" - mondta Corrine Lin, a PV InfoLink fő elemzője. Hozzátéve, hogy a koronavírus folyamatos terjedése a világban gazdasági válsággal fenyeget, s ennek hatása majd akár már március-április fordulójától hatással lehetnek a globális kereslet alakulására.

Halasztások

A PV InfoLink jelentése szerint Kína Nemzeti Energia Igazgatósága (NEA) a kínai aukciós rendszerében megvalósuló projektek benyújtási határidejét június közepére halasztotta, és fontolóra veszi a hálózati csatlakozási határidők meghosszabbítását is. Ezek jelenleg március 31-ére, június 30-ára és december 31-re datáltak, de a jelek szerint a NEA negyedévvel akár mindhármat meghosszabbíthatja majd. Lin szerint így a kínai piaci kereslet 2020-ban akár 40 GW alá is beeshet.

Az elemzők szerint a napelem modulokra leadott külföldi megrendelések mennyiségében eddig nem történt jelentős változás. Azonban Európában, illetve ahol a vírus hatása drasztikus lesz, várhatóan halasztani fogják a már csőre töltött projekteket. A 2020-as globális PV-igény várakozásokon a PV InfoLink eddig nem változtatott, továbbra is úgy látják, hogy idén 134,3 GW új napelemes termelőpotenciál létesítését készítik elő. Az, hogy mennyi épül meg belőle, attól függ, hogy mikor lehetne a járványt visszaszorítani.