Akkora rekordot hoztak a németek a megújulókkal, hogy vissza kellett vágni a támogatásukat

Mintegy 3 gigawatt (GW) napelemes kapacitással bővült tavaly a német villamos energia hálózat - adta tudtul a német államszövetségi hálózati ügynökség. Csak decemberben messzebb ugrottak a teljes magyar napelemes potenciálnál.
Szabó M. István, 2019. február 2. szombat, 10:25
Fotó: Shutterstock

Németországban a kumulált napenergia-termelési kapacitás majdnem elérte a 46 GW-t annak köszönhetően, hogy csak tavaly mintegy 3 GW napelempotenciált kapcsoltak be a rendszerbe. Ezzel a mérleg tovább billent a megújulók felé a hagyományos erőművekkel szemben, miután tavalyelőtt már a zöldenergia forrású termelőkapacitásból (112,5 GW) állt több a német hálózat rendelkezésre, mint a hagyományosokból (105,1 GW).

A Bundesnetagentur adatai szerint egészen pontosan 2960 MW új PV-kapacitást telepítettek és kapcsoltak rá 2018-ban a hálózatra. De az adatokból az is kiolvasható, hogy csak a december plusz 376,5 megawatt kapacitást hozott. Ez több, mint a teljes magyar napelemes potenciál.

Magyarországon - ha a 2016-ban kérelmezett napelemes erőművek (illetve azok, melyek aztán közülük engedélyt is kaptak) mind megépülnek - 2020 végére a rendszerbe kerülhet több mint 2 GW napenergia termelőkapacitás.

Eddig azonban egyetlen, valóban jelentős méretű erőmű sem épült meg idehaza, a csúcstartó jelenleg a Százhalombattán létesített Dunai Solar Park, mely 17,6 megawattos. (A világ legnagyobb PV-parkjai több száz megawattos termelési kapacitással dolgoznak, a délnyugat-franciaországi Cestas például 300 MW-os. A magyar állami energiaholding, az MVM 100 MW-ig skálázta be magát)

A magyar naperőmű ipar maximális projektméreténél azonban a háztetők tavaly már többet tudtak: a napokban azt közölte az energiahivatal, hogy  2018 első három negyedévét összesítő adataira hivatkozva, hogy az épületek tetején működő termelőkapacitás mennyiség 60 megawattal gyarapodva elérte a 300 MW-os határt.

A bejelentett rekordtól nem teljesen függetlenül, Németországban változott az állami támogatás; februártól életbe is lépett az új regula. A tavaly ősszel elfogadott rendszer lényege, hogy a kereskedelmi és ipari méretű napelemparkok támogatását az állam átlagosan mintegy ötödével visszavágta. Ennek a PV-rendszerek építése iránt továbbra növekvő kereslet a fő oka, de az is fontos, hogy a piaci növekedés tovább csökkentette az ilyen beruházások egységárát. A 20 százalékos támogatáscsökkentés bevállalása azt jelzi, hogy Németországban úgy gondolják: kevesebb ösztönzővel is tovább hasít majd az iparág, ráadásul így a napenergia termelés egy lépéssel megint közelebb kerül a tisztán piaci alapú működéshez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dicsoszentmarton, 2019.02.03 10:21

A fene aki érti a németeket. Ha így többlet energiájuk van, akkor miért tüntetnek el vagy harminc települést a felszíni szénbányák nyitása miatt? Csak nem a széntüzelésű erőművak táplálására?
http://valasz.hu/vilag/ketsegbeejto-foto-nemetorszagbol-ez-az-atommentesseg-ara-126916
https://hu.euronews.com/2015/12/30/nemetorszagban-meg-mindig-falvakat-rombolnak-le-barnaszenert
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.02.03 08:10

"A 20 százalékos támogatáscsökkentés bevállalása azt jelzi, hogy Németországban úgy gondolják: kevesebb ösztönzővel is tovább hasít majd az iparág"

Valószínűbb azonban, hogy nem szeretnék, hogy ennyire hasítson a iparág, de persze kinyírni sem akarják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.02.03 07:55

Cseszhetik, ha közben a villamos energia ára a duplájára emelkedett az elmúlt években. A német fogyasztók a búsba kívánják az egészet. Arról nem is beszélve, hogy a szélerőmű parkok micsoda természetpusztítást okoztak, letarolt erdőségek, természetrombolás, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2019.02.02 14:45

"Tiltakozók próbálták hétfő reggel megakadályozni a 130 éves immerathi dóm bontását Németországban. Nemcsak a templomot, a falut is eltüntetik a közeli (barnaszén)bánya terjeszkedése miatt."
Pedig mennyivel egyszerűbb lenne még néhány ilyen pompás 100 megawattos megújulót építeni. Persze a barnaszénerőmű sokkal korszerűbb lesz, mert működésével kiszűri a levegőből a szennyeződéseket. Vagy nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html