Napi százezer adómentesen, számla nélkül a felsőházi képviselőknek

A brit parlament felsőházának képviselői fejenként közel 17,5 millió forintnyi költségtérítést raknak zsebre - adómentesen.
NAPI Online, 2007. november 12. hétfő, 13:55
Fotó:

A The Times beszámolója szerint a Lordok Háza 550 képviselőjének mintegy kétharmada veszi igénybe a rendelkezésre álló, napi több mint 300 fontos - közel 112 000 forintnak megfelelő - költségtérítés-maximumát, amelyet a főrendek a tisztséghez kapcsolódó étkezési, közlekedési illetve utazási és lakhatási kiadások fedezésére igényelhetnek.

A felsőházi képviselőknek nem kell számlával bizonyítaniuk a kiadásaikat, így kétharmaduk minden látogatása alkalmával automatikusan a maximális költségtérítésért folyamodik. A lordok egyfajta juttatásként fogják fel a rendelkezésükre álló keretet, így többségük gondolkodás nélkül igényli a teljes összeget, amelyet a felmerülő költségek visszatérítéseként tart számon a felsőház rendelkezésre, így az adómentesnek számít.

A Lordok Házának 550 képviselőjéből 359 az esetek 95 százalékában az étkezési és taxi-támogatás maximumát, 78,5 fontot (28 500 forintot) vett igénybe naponta. A Londonon kívül élő főrendek kétharmada az esetek túlnyomó többségében a szállástámogatás maximumát, 159,5 fontot (58 000 forintot) igényelt a felsőházban tett látogatásai alkalmával. Az irodai költségeket - a képviselők titkárainak költségeit - fedező napi 69 fontos (25 ezer forint) támogatás maximumát ugyancsak a képviselők 95 százaléka igénybe vette a Lordok Házától.

HOZZÁSZÓLÁSOK