Az Európai Bíróság is sürgeti a Magyarországgal szembeni eljárás felgyorsítását

Az Európai Unió Bíróságának fel kell gyorsítania az uniós jogot sértő európai uniós tagállamok ellen folytatott eljárásait, az ítéletben kiszabott bírság befizetésére pedig rövidebb határidőt kell kiszabnia - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.
K. Kiss Gergely, 2019. március 28. csütörtök, 13:57
Fotó: Napi.hu

A bírósági tájékoztatás szerint Evgeni Tanchev főtanácsnok szerint határozottabban kell fellépni azokkal az uniós tagállamokkal szemben, amelyek a megadott határidőn túl, vagy hiányosan tesznek eleget azon kötelezettségüknek, hogy az uniós szabályozásokat nemzeti jogrendjükbe iktassák. Ezek a tagországok ezzel uniós jogot sértenek - idézi az MTI.

A jelenlegi elhúzódó, akár évekig tartó eljárási rend lehetővé teszi, hogy a tagállamok hosszabb ideig szankciók nélkül szegjék meg az uniós szabályokat - közölte.

A főtanácsnok indítványát egy spanyol ügyben fogalmazta meg, amelyben az Európai Bizottság eljárást indított az Európai Unió Bíróságán, amiért Spanyolország nem, vagy csak hiányosan alkalmazza a fogyasztói hitelekre vonatkozó uniós szabályokat.
Tanchev azt javasolta az uniós bíróságnak, állapítsa meg, hogy Spanyolország nem teljesítette a szükséges intézkedések elmulasztására vonatkozó bejelentéi kötelezettségét. Ennek megfelelően Spanyolországot napi 160 ezer eurós pénzbírsággal kell sújtani mindaddig, amíg meg nem felel az uniós irányelvnek.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy - pártatlanul és függetlenül eljárva - a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság felé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.

Szerdán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén arra szólította fel Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy mielőbb vitassák meg az ügyet az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő testületben. A miniszterek tanácsában hónapok óta húzódik a két országgal szembeni jogállamisági eljárás, de a tagállami vezetők eddig még nem foglalkoztak a kérdéssel az EU csúcstalálkozóin, ami Weber szerint sajnálatos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.03.28 19:44

OV. kizáratja az országot, hurrá. Lesz újra vám, útlevél Magyarország beltenyésztett, korcs hülyék országa lesz, a tiszta magyar vér korcsokat szül, ezt minden állattenyésztő tudja....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jakab.gipsz, 2019.03.28 14:09

Hol van az kőtáblába vésve, hogy "az uniós uniformista" szabályozás , a haladás kizárólagos útja ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html