Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői péntek este kezdődött brüsszeli csúcstalálkozójukon az első munkaülést a gazdasági kérdéseknek szentelték, és e témakörön belül külön állásfoglalást fogadtak el a válságos pénzügyi helyzetbe került Görögországról.

Az éjjel közzétett dokumentum szerint az átfogó görög reformprogram és a szükséges törvények elfogadása képezheti az alapját egyfelől annak, hogy az euróövezet országai az IMF-fel együtt kidolgozzák az új pénzügyi támogatási program feltételrendszerét, másfelől annak is, hogy Athén időben hozzájusson azokhoz a pénzekhez, amelyekre szüksége van júliusban esedékes pénzügyi kötelezettségei teljesítéséhez.

Az euróövezet állam-, illetve kormányfői egyetértettek abban, hogy a Görögország által igényelt pótlólagos támogatást a hivatalos források mellett magánforrásokból is finanszírozzák. Ezért támogatják azt az elképzelést, hogy önkéntes alapon a magánszektor is vegyen részt a görög adósság finanszírozásában. Az eurózóna vezetői azzal a feladattal bízták meg pénzügyminisztereiket, hogy a még nyitott kérdéseket rendezzék, tegyék lehetővé már július elején a döntéshozatalt.

Az EU-országok csúcsvezetői minden görög politikai pártot felszólítottak arra, hogy támogassák az átfogó reformprogram fő célkitűzéseit, valamint azokat a politikai intézkedéseket, amelyek biztosítják e célkitűzések következetes és hatékony megvalósítását.

"A Görögországban szükséges reformok időtartama, nagyságrendje és jellege miatt a nemzeti egység a siker előfeltétele" - fogalmaztak az állásfoglalásban. Az uniós vezetők szerint támogatni kell azokat az erőfeszítéseket, amelyek arra irányulnak, hogy növekedjen Görögország képessége az uniós források olyan felhasználására, ami valóban ösztönzi a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővítését. E pénzeket - tették hozzá - át kell irányítani olyan célokra, amelyek javítják a versenyképességet és a munkahelyteremtést.