A Bloomberg News a hét végén elindította a világ leggazdagabb embereinek első naponta frissülő, 20 fős toplistáját. A rangsor nyitóállása, amely a pénteki tőzsdei záróárak figyelembevétel készült, nem tartalmaz meglepetéseket: az első helyen a jelentős távközlési és banki tulajdonrészekkel bíró Carlos Slim mexikói mágnás áll, a második Bill Gates, a Microsoft alapítója, a harmadik a befektetési gurunak tartott Warren Buffett. A negyedik Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója, az ötödik Bernard Arnault, a Louis Vuitton, világ legnagyobb luxuscikkgyártójának fő tulajdonosa.

A listát - amely magyar idő szerint minden nap éjfél előtt fél órával frissül - a lehető legátláthatóbb információk alapján állítják össze. A részvénytulajdont például a legutolsó záróárak alapján veszik figyelembe, amelyeket napi árfolyamon váltanak át amerikai dollárra. A nem nyilvános cégek adatait becslésekkel állapítják meg. A rangsorban szereplő személyekről részletes profilt készítettek, amelyből kiderül, hogyan gazdagodtak meg, és minek alapján kalkulálják vagyonukat. Ezek az információk csak a hírügynökség előfizetőinek hozzáférhetőek, magát a listát azonban bárki megtalálja a Bloomberg honlapján.

Európa leggazdagabb embere, Ingvar Kamprad vagyona nehezen kalkulálható. A Bloomberg elemzői szerint holding cégek és más szervezetek hálózatán keresztül tartja kezében IKEA-tulajdonát, amelynek értékét a bútoráruházlánc éves jelentése alapján kalkulálták. A számítások bonyolultságát mutatja az is, hogy Mark Zuckenberg, a Facebook alapítója, 28,4 százalékos tulajdonrészével akár a 11. is lehetne, ha a közösségi site-ot a hamarosan lezajló első tőzsdei kibocsátáson 100 milliárd dollárra értékelnék a befektetők, ám bizonyos adókötelezettségek miatt ennek egy részét el kell adnia. Ezért 21 százalékra zsugorodhat részesedése, amivel a 20-as listára sem fér fel.

A leggazdagabbak
Fő tulajdonVagyon (Mrd dollár)Napi vált. (M dollár)Éves vált. (%)
Carlos SlimAmerica Movil68,5-478,411,2
Bill GatesMicrosoft62,4-102,111,2
Warren Buffet BerkshireHathaway43,8-336,92,4
Ingvar KampradIKEA42,5-1,114,3
Bernard ArnaultLouis Vuitton42,3-189,219,7
Forrás: Bloomberg