Szaúd-Arábiában ezentúl a Gergely-naptár alapján fizetnek bért a közalkalmazottaknak, nem pedig a Hold járásán alapuló iszlám naptár szerint. A vasárnap óta hatályos intézkedés része a szaúd-arábiai kormány megszorító intézkedéseinek, amelyekkel az olajárak összeomlása miatt jelentősen csökkent bevételeket próbálják kompenzálni.

Az iszlám naptár szerint egy holdév 12 hónapból áll, és a hónapok a Hold járásának megfelelően 29 vagy 30 naposak, azaz egy holdév néhány nappal rövidebb a világ nagy részében használt, a csillagászati évvel összehangolt Gergely-naptárnál. Hosszabb időszak munkájára fizetik ki tehát ugyanazt a munkabért ezután.

Szaúd-Arábiában majdnem kétszer annyian dolgoznak a közszférában, mint a magánszektorban, ráadásul a közalkalmazottaknak rövidebb a munkaidejük. A kormány a múlt héten határozott arról is, hogy 20 százalékkal csökkenti a miniszteri fizetéseket, a kishivatalnokoknak járó bért pedig befagyasztja.

A szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán herceg, helyettes trónörökös áprilisban hozta nyilvánosságra a Vízió 2030 névre hallgató tervét, amelynek alapján diverzifikálnák a gazdaságot, hogy megszüntessék a kőolajipartól való függőséget. Az ambiciózus célokat tartalmazó terv szerint a magánszektort ösztönöznék a foglalkoztatottság növelésére és a közalkalmazottak bértömegét a költségvetés kiadások 45 százalékáról 40 százalékra szorítanák le.