Uniós főképviselő: a NATO az uniós tagállamok biztonságának alapvető eleme

A NATO az uniós tagállamok biztonságának alapvető eleme, ezért az Európai Unió és a NATO együttműködése öt éves hivatali ideje alatt továbbra is alapvető fontosságú lesz - jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.
Szabó Zsuzsanna, 2019. december 9. hétfő, 21:50
Fotó: Reuters

Megbeszélésüket követően Borrell azt MTI szerint kijelentette, az Európai Unió továbbra is szoros együttműködésre törekszik a katonai szövetséggel Európa védelmének megerősítése érdekében. Európának meg kell erősíteni saját védelmét, ez azonban nem lehet alternatívája a NATO-nak - közölte.

Jens Stoltenberg beszédében hangsúlyozta, a NATO és az Európai Unió együttműködése példa nélküli, ideértve a menekültválságra adott válaszokat, a katonai mobilitás javítását és a hibrid, valamint a számítógépes fenyegetések elleni védelmet, illetve a terrorizmus elleni küzdelem terén végzett munkát. Kijelentette, a katonai szövetség támogatja az európai erőfeszítéseket védelmének javítása érdekében, amelyek úgy az EU-t, mint a NATO-t is erősítik.

Egy erősebb európai védelem hozzájárulhat a közös teherviselés tisztességesebb elosztásához a NATO-n belül. A védelmet illetően a katonai szövetségnek azonban szüksége van az Európai Unió egészének kiegészítő jellegű erőfeszítéseire, valamint a nem uniós szövetségesek bevonására is - tette hozzá a főtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK