Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán Hetyman Szahajdacsnij fregatt átlépte a Boszporusz-szorost hazafelé tartva szevasztopoli bázisára - jelentette a KyivPost hírportál. A jelentések szerint a legénység minden tagja újra hűséget esküdött Ukrajnának. Ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy a hadihajót amerikai NATO-hajók kísérnék. Sem az USA védelmi minisztériuma, sem a NATO médiaszolgálata nem kommentálta a hírt.

Az ukrán fregatt január eleje óta kalózok elleni akciókban vett részt a NATO-hoz és az EU tagállamaihoz tartozó hajókkal együtt. Az orosz haditengerészet hajói a Krím-félsziget múlt heti megszállásának részeként körbezártak két ukrán hajót Szevasztopolban.

Lövések

A Krímben délelőtt óta farkasszemet néz egymással nagyjából száz ukrán és ötven orosz katona a Bibek légitámaszponton. Az előbbiek egy ukrán nemzeti lobogóval és egységük zászlajával gyalogoltak a bázison, amikor az utóbbiak körbevették őket. A BBC tudósítása szerint az oroszok a levegőbe leadott lövésekkel állították meg az ukrán csoportot, amelynek tagjaira folyamatosan ráfogták fegyvereiket.

Andrij Parubij, a kijevi Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács új elnöke azt mondta a KyivPostnak, hogy egyetlen ukrán katona sem állt át az oroszokhoz a Krímben. Dél- és Kelet-Ukrajnában az orosz erők provokálták az ukránokat, ám eredménytelenül - tette hozzá. Az orosz csapatok az ukrán határ közelében maradtak, amivel pszichológiai nyomást gyakorolnak az ukrán határőrökre.

Vologyimir Bondaruk alezredes, az egyik helyi régió parancsnoka azt is elmagyarázta, hogy az ukrán erők taktikájának megfelelően békés, passzív rezisztenciával állnak ellent a Krímbe behatoló orosz csapatoknak. Ennek köszönhető, hogy eddig sikerült elkerülni a vérontást a térségben.