NATO-kísérettel tarthat hazafelé egy ukrán hajó

Egy ukrán hadihajó átlépte a Boszporusz-szorost hazafelé tartva, miután a NATO-val együttműködve hajtott végre kalózelhárítási feladatokat. Ellentmondó hírek láttak napvilágot arról, hogy a NATO-hoz tartozó hajók kísérnék ukrán társukat.
Napi.hu, 2014. március 4. kedd, 16:31
Fotó: Napi.hu

Az ukrán Hetyman Szahajdacsnij fregatt átlépte a Boszporusz-szorost hazafelé tartva szevasztopoli bázisára - jelentette a KyivPost hírportál. A jelentések szerint a legénység minden tagja újra hűséget esküdött Ukrajnának. Ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy a hadihajót amerikai NATO-hajók kísérnék. Sem az USA védelmi minisztériuma, sem a NATO médiaszolgálata nem kommentálta a hírt.

Az ukrán fregatt január eleje óta kalózok elleni akciókban vett részt a NATO-hoz és az EU tagállamaihoz tartozó hajókkal együtt. Az orosz haditengerészet hajói a Krím-félsziget múlt heti megszállásának részeként körbezártak két ukrán hajót Szevasztopolban.

Lövések

A Krímben délelőtt óta farkasszemet néz egymással nagyjából száz ukrán és ötven orosz katona a Bibek légitámaszponton. Az előbbiek egy ukrán nemzeti lobogóval és egységük zászlajával gyalogoltak a bázison, amikor az utóbbiak körbevették őket. A BBC tudósítása szerint az oroszok a levegőbe leadott lövésekkel állították meg az ukrán csoportot, amelynek tagjaira folyamatosan ráfogták fegyvereiket.

Andrij Parubij, a kijevi Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács új elnöke azt mondta a KyivPostnak, hogy egyetlen ukrán katona sem állt át az oroszokhoz a Krímben. Dél- és Kelet-Ukrajnában az orosz erők provokálták az ukránokat, ám eredménytelenül - tette hozzá. Az orosz csapatok az ukrán határ közelében maradtak, amivel pszichológiai nyomást gyakorolnak az ukrán határőrökre.

Vologyimir Bondaruk alezredes, az egyik helyi régió parancsnoka azt is elmagyarázta, hogy az ukrán erők taktikájának megfelelően békés, passzív rezisztenciával állnak ellent a Krímbe behatoló orosz csapatoknak. Ennek köszönhető, hogy eddig sikerült elkerülni a vérontást a térségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.05 03:11

Akik a sajtokonferencian megfigyeltek Putyint ugy lattak, hogy a korabban magabiztos es cinikus (na es vulgaris) ruszkibol hirtelen lett egy duhos, bizonytalan es magat nehezen kontrolalo valaki. A Die Welt kiemeli, hogy Angela Merkel Obamaval folytatott telefonbeszelgeteseben kiemelte, hogy Putyin egy virtualis vilagban el es elveszitette kapcsolatat a valosaggal. Hitler volt igy a haboru utolso 1-2 eveben es o akkor mar idosebb volt. A nemet hirportal kiemeli, hogy Putyin a hazugsagaiban kezd hinni. Nepevel is ezt a virtualis vilagot hitette el es ebbol mar nem lehet hatralni, kiszalni. Az is iritalja, hogy az ukran korbekeritett katonak nem sz@artak be hanem ellenallast mutatnak. Nem lehetetlen hogy veletlenul elkezdodik a ruszkikkal a lovoldozes. Ha elkezdodik az nem 56-fele kis magyar roved tuzijatek lesz hanem valami komoly. Akkor el kell majd kezdeni a NATO-nak a katonai szallitmanyokat az ukranok reszere. Preciz rovidtavolsagu raketak jol fognak jonni. Es persze hirszolgalati tamogatas mint kezdes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.04 18:08

..csak békésen ,reálisan ...,ukránok...,de Putyin nem károlyi ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html